Vladimir Putin kljub sumom in incidentom koraka petemu mandatu naproti

Svet 16. Mar 202417:57 7 komentarjev
Vladimir Putin
Profimedia

Morebitni udeleženci načrtovanega nedeljskega protesta med ruskimi predsedniškimi volitvami naj bi na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila. Kdo je sporočila poslal in kako so bili izbrani prejemniki, ni jasno. Medtem iz Rusije prihajajo še novice, da so drugi dan volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo.

Ruski državljani, ki bi morda hoteli podpreti načrtovani nedeljski protest med predsedniškimi volitvami, naj bi danes na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ni jasno, kdo je sporočila poslal in kako so bili izbrani prejemniki.

Posnetke zaslona z vsebino sporočil, ki so jih danes prejeli nekateri državljani Rusije, je objavil neodvisni ruski spletni portal Meduza. “Ne glede na to, da podpirate ideje ekstremističnih organizacij, smo veseli, da boste volili v Moskvi,” je pisalo.

Temu je sledil poziv, naj se volitev udeležijo mirno ter brez načrtovanih vrst na voliščih in provokacij, navaja dpa.

“Opoldne proti Putinu”

V Rusiji so se že začele predsedniške volitve, na katerih bo predsednik Vladimir Putin ob odsotnosti prave konkurence skoraj zagotovo dobil že peti mandat. V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev volitve prvič potekajo tri dni. Prva volišča so se v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa se bodo v nedeljo ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve potekajo tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson.

Prvi dan volitev so zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi. Ljudje so med drugim v volilne skrinjice vlivali barvo, ponekod naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi.

Predstavniki ruske opozicije za nedeljo, ko bo potekal zadnji dan volitev, načrtujejo simbolične proteste. Ti naj bi potekali ob 12. uri po lokalnem času v vseh regijah.

Namen pobude, poimenovane “Opoldne proti Putinu”, je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine. Ruse so pozvali, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin.

K tovrstnim protestom je nedavno pozvala tudi žena Navalnega, Julija Navalna. Moskva v odziv na napovedane proteste za nedeljo načrtuje številne proslave in dogodke.

Že presegli 50-odstotno volilno udeležbo

Ruska osrednja volilna komisija je medtem sporočila tudi, da so drugi dan predsedniških volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo. Opazovalci sicer opozarjajo na manipulacije in prevare, domnevno naj bi javne uslužbence silili, da se udeležijo volitev.

Več sto podjetij je na družbenih omrežjih že objavilo skupinske fotografije svojih zaposlenih pred posameznimi volišči. Na videoposnetkih je bilo videti tudi ljudi, ki so jih na volišča pripeljali z avtobusi. Pojavila so se še poročila o velikem pritisku na prebivalce ukrajinskih območjih, ki jih je zasedla Rusija.

Volilna udeležba je sicer pomembna za Kremelj, saj bo na koncu prikazala, da je domnevno velika večina prebivalstva potrdila Vladimirja Putina še za en mandat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje