Rusi gredo na volitve: bodo upoštevali poziv Navalnega?

Svet 15. Mar 202405:30 9 komentarjev
Vladimir Putin, Rusija
Vladimir Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija se danes odpravlja na volišča. Rusi bodo volili novega ruskega predsednika, a dvoma ni nobenega. Aktualni predsednik Vladimir Putin bo na volitvah osvojil že peti predsedniški mandat, saj je ruska opozicija utišana. Bojko Bučar za N1 poudarja, da izid volitev sicer bo volja ljudstva, ob tem pa ni znano, kako svobodna je. V zraku ostaja neznanka, kako bo na volitve vplivala smrt ruskega oporečnika Alekseja Navalnega. Pred smrtjo je Putinove nasprotnike namreč pozval, naj opoldne skupaj odidejo na volišča in oddajo svoj glas za katerega od ostalih kandidatov.

Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu bo potekel četrti mandat na čelu države, z današnjim dnem, ko se v Rusiji odpirajo volišča, pa se odpravlja po petega. S tem po pričakovanjih ne bo imel večjih težav. Putin je namreč v karieri utišal neposlušne nasprotnike.

“Nobenih indicev ni, da bi lahko bilo karkoli drugače. Edino vprašanje, ki še ostaja neodgovorjeno, je le, s kolikimi odstotki bo dobil volitve. Putin bo prejel veliko glasov – tako bo vsaj objavljeno. Volitve ne bodo prinesle nobenih sprememb, zato menim, da se jim pripisuje prevelika pozornost,” za N1 oceni zaslužni profesor s Fakultete za družbene vede Bojko Bučar.

Opozicija v Rusiji tako rekoč ne obstaja. “Vsi, ki se udeležujejo opozicijskih dejavnosti, tvegajo svojo prostost, življenje in svoj obstoj. Zato so večinoma tiho. Glasna je opozicija v tujini, a ta ne more dosegati uspeha zaradi kampanj proti Putinu,” pravi Bučar. Pa bo prikaz rezultatov dejansko odraz volilcev? “To verjetno bo volja ljudstva. Večje vprašanje pa je, koliko je ta volja svobodna,” pravi Bučar.

Rusija začela z volilno kampanjo
V Rusiji so začeli volilno kampanjo (Foto: Kirill Kukhmar/TASS/PROFIMEDIA)

Putin za nemoteno vladanje dvakrat spremenil ustavo

Putin je kariero začel v tajni sovjetski obveščevalni službi KGB, ki ji je služil 17 let. Za tem je bil tudi vodja FSB, sicer naslednice KGB. Leta 1996 je postal namestnik vodje kabineta tedanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina. Ta je Putina po koncu mandata izbral za naslednika, s čimer je Putin leta 2000 zasedel prvi mandat na čelu Rusije. Ker je po takrat veljavni ustavi predsednik lahko služil največ dva mandata, Putin leta 2008 ni mogel ponovno kandidirati za mesto ruskega predsednika.

Na mesto predsednika je zato postavil njemu poslušnega Dmitrija Medvedjeva, sam pa prevzel premiersko funkcijo, ki jo je dotlej opravljal Putinu poslušni Medvedjev. V svojem mandatu predsednika vlade med letoma 2008 in 2012 je Putin spremenil ustavo tako, da so predsedniški mandat podaljšali na šest let, zadnje spremembe leta 2020 pa Putinu omogočajo, da se tudi po letu 2024 lahko poteguje za še dva šestletna mandata.

Volitve bodo izvedli tudi na novozasedenih območjih

Gre za prve volitve, ki bodo potekale tri dni namesto enega. V 29 regijah bodo volilci lahko prvič glasovali tudi po spletu. Poleg tega pa bodo volitve prvič izvedli tudi na novoosvojenih regijah Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson. Na predčasnem glasovanju je svojo voljo izrazilo že 1,5 milijona volilcev.

Če nobeden od kandidatov v prvem krogu ne bo prejel večine, bo drugi krog potekal tri tedne kasneje, 7. aprila. Kot kaže marčevska anketa državne javnomnenjske agencije Vtsiom, bi Putin lahko prejel kar 82 odstotkov glasov, preostali kandidati pa po šest odstotkov.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Kako bo na rezultat vplivala smrt Navalnega?

In kdo so še kandidati za predsednika poleg Putina? To so Nikolaj Karitonov, Leonid Slucki in Vladislav Davankov. Spomnimo, ruska državna volilna komisija je zavrnila opozicijskega voditelja Borisa Nadeždina.

Podobno so na zadnjih predsedniških volitvah leta 2018 onemogočili nastop ruskemu oporečniku Alekseju Navalnemu, ki je pred kratkim umrl v zaporu na severu Rusije. Kako je njegova smrt vplivala na Putina in podporo javnosti?

Bučar meni, da bo smrt Navalnega nedvomno imela določen vpliv na volitve. To se je po njegovih besedah izkazalo že ob njegovem pogrebu, ko so se v mnogih ruskih mestih zbrale velike množice ljudi. “Drugo pa je, kakšni bodo ti rezultati na volitvah. Ali bi njegova senca še lahko vplivala na Ruse? V preteklosti je namreč pozival ljudi, naj volijo kogarkoli, samo ne Putina,” pravi.

Navalni je pred smrtjo pripravil in predstavil svoj načrt “opoldne proti Putinu”, s katerim se bodo Putinovi nasprotniki v nedeljo ob 12. uri po vsej državi odpravili na volišča in svoj glas oddali ostalim kandidatom. “Kaj pa lahko storijo? Ali bodo ob 12. uri zaprli volišča? Ali bodo ob 10. uri organizirali akcijo v podporo Putinu? Ali bodo registrirali vse, ki so prišli opoldne, in jih uvrstili na seznam nezanesljivih ljudi?” se je spraševal Navalni.

Zaenkrat ni jasno, ali bodo njegovi podporniki v Rusiji spoštovali njegovo voljo.

Foto: REUTERS/Stringer

Putin po trenutni zakonodaji na čelu Rusije lahko ostane še 12 let. Peti mandat, ki ga bo najverjetneje prejel na tokratnih volitvah, bo trajal do leta 2030, morebitni naslednji do leta 2036.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje