Vložena tožba proti Amazonu zaradi zavajanja potrošnikov

Svet 21. Jun 202318:10 3 komentarji
amazon prime
PROFIMEDIA

Tožbo proti Amazonu je vložila ameriška Zvezna komisija za trgovino. Ta spletnemu velikanu očita, da je z zavajanjem potrošnike pripravil do naročila na Amazonovo storitev Prime, nato pa namerno zapletel postopek za odstop od naročnine. S tožbo zahtevajo trajno prepoved takšnega ravnanja ter plačilo denarne kazni.

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila tožbo zoper ameriškega spletnega velikana Amazon. Ta naj bi z zavajajočimi praksami potrošnike pripravil do tega, da so se naročili na Amazonovo storitev Prime, nato pa namerno zapletel postopek preklica naročnine.

Storitev Prime stane kupce 14,99 dolarja na mesec (13,69 evra) oziroma 139 dolarjev (126,93 evra) na leto, v zameno pa uporabniki dobijo ugodnosti, kot sta brezplačna dostava in dostop do Amazonove storitve za pretočno predvajanje filmov in serij.

Tožba FTC proti Amazonu vključuje štiri točke zaradi “manipulativnega, prisilnega ali zavajajočega uporabniškega vmesnika,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tožbi, vloženi na zveznem sodišču v Washingtonu, FTC opisuje, kako Amazon z različnimi prijemi usmerja nakupovalce v storitev Prime, ne da bi pri tem zagotovil jasna in vidna pojasnila glede cene in dejstva, da se naročnina na Prime samodejno podaljša, razen če potrošnik potrdi preklic.

FTC je opozorila tudi na težaven postopek za preklic naročnine na Prime, ki naj bi ga zaposleni v Amazonu poimenovali Iliada, kar je referenca na znano Homerjevo besedilo in se nanaša na namerno težavnost postopka.

Postopek za preklic naročnine je od potrošnikov zahteval navigacijo po štiri strani dolgem postopku s šestimi kliki in petnajstimi možnostmi, so pojasnili v tožbi. “Nasprotno pa se stranke lahko vpišejo v Prime z enim ali dvema klikoma,” je izpostavila FTC.

V tožbi je FTC navedla, da je podjetje svoj postopek preklica naročnine spremenilo aprila 2023 pred začetkom sodnega spora in pod znatnim pritiskom komisije.

“Amazon je zavajal in ujel ljudi v ponavljajoče se naročnine brez njihovega soglasja, s čimer ni le jezil uporabnikov, ampak jih je tudi stal precej denarja,” je po poročanju AFP dejala predsednica FTC Lina Khan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje