Vodenje Nata: ovira za Nizozemca še pred uradno kandidaturo

Svet 06. Mar 202410:27 3 komentarji
Mark Rutte
Mark Rutte (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska ne namerava podpreti nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zveze Nato, je v torek dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Rutte se izrisuje kot najverjetnejši kandidat za naslednika Jensa Stoltenberga in si je že pridobil glas ključnih držav, a za izvolitev potrebuje podporo vseh članic.

“Zagotovo ne moremo za izvolitev na položaj generalnega sekretarja Nata podpreti osebe, ki je v preteklosti hotela spraviti Madžarsko na kolena,” je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in dodal, da bi bila tovrstna podpora bizarna.

Nizozemski premier Mark Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do vlade v Budimpešti. Med drugim je bil velik zagovornik pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, pravil, zaradi katerih je Madžarska začasno ostala brez več milijard evrov.

Naslednika Jensa Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom v Washingtonu, a članice morajo o tem prej doseči soglasje. Rutte si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije. Glede na poročanje portala Politico je neodločenih še tretjina od 31 članic zavezništva.

Rutte trenutno še vedno vodi nizozemsko vlado, saj strankam po volitvah novembra lani, na katerih je največ sedežev osvojila stranka skrajno desnega politika Geerta Wildersa, še ni uspelo sestaviti nove koalicije. Madžarski premier Viktor Orban je zmago Wildersa pozdravil kot veter sprememb.

Madžarska je sicer nedavno kot zadnja izmed članic po letu dni zavlačevanja podprla pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki bo tako dobila 32. članico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje