Vodja skrivnostne sekte Lev Tahor: Naš greh je, ker smo antisionisti

Svet 01. Feb 202211:07 > 12:00 0 komentarjev
Lev Tahor
N1 (N1/F.Z.)

V bosanski vasi pri Sarajevu duhove domačinov in javnosti buri skupina judov, domnevno pripadnikov religiozne skupine Lev Tahor, ki jo pogosto opisujejo kot sekto. Vodja skupine Uriel Goldman je za N1 Sarajevo spregovoril o njihovem bivanju v Bosni in Hercegovini. "Naš greh je, ker smo staromodni, verni in antisionisti. Izrael ne mara naše skupnosti," je dejal.

V bosanski vasi Kula pri Sarajevu je decembra lani zaživela skupina judov. Kot je za N1 razložil rabin judovske skupnosti v Sarajevu Eliezer Papo, so se v tamkajšnjo vas preselili, ker so imeli z bivanjem v drugih državah težave, ki so bile povezane s socialnimi službami in notranjo organizacijo skupnosti.

“Med skupino in okoliškim prebivalstvom ni konfliktov, saj jih zunanji svet absolutno ne zanima. Vse, kar počnejo, počnejo zase,” je razložil Papo. Rabin je skupnost Lev Tahor opisal kot povsem nepomembno skupino, v kateri je okoli 40 do 50 družin, po vsem svetu pa okoli 1.000 članov. “Ti ljudje preprosto iščejo prostor, kjer se ne bo nihče vmešaval v njihove zadeve, verjetno pa so dobili vtis, da je Bosna in Hercegovina (BiH) mrtva država,” je še dodal.

Izrael ne mara njihove skupnosti

Ekipa N1 Sarajevo je na sled prišla tudi domnevnemu vodji skupine Lev Tahor, ki se je predstavil pod imenom Uriel Goldman. Ta je bivanje v bosanski vasi opisal kot neproblematično, tudi da domačini z njimi niso imeli težav, dokler niso slišali obtožb o zapostavljanju in ugrabitvah otrok. Goldman je očitke zavrnil in dejal, da so popolnoma lažni. “Smo normalni ljudje, smo zdrave družine z otroki. Naš edini greh je, ker smo staromodni, verni, antisionisti. Država Izrael ne mara naše skupnosti,” je dodal.

Lev Tahor
N1 (N1/F.Z.)

V skupini namreč nasprotujejo obstoju države Izrael iz ideoloških, verskih in metafizičnih razlogov. Verjamejo, da bo judovsko trpljenje vodilo do božjega usmiljenja in da jih bo bog rešil sodobnih tegob. Prav tako menijo, da bo bog vzpostavil pravično kraljestvo na Zemlji in postavil tempelj. Bolj kot judom je skupina Lev Tahor, po besedah rabina Papa, podobna muslimanom.

Nekdanji član skupine Lev Tahor: So nevarna sekta

Goldman je ob tem razložil, da niti ne ve, zakaj si je skupnost izbrala Bosno in Hercegovino. “Bežimo od pregona. Ko zakonito vstopimo v kakšno državo, se začnejo govorice in lažne obtožbe. Poskušamo biti pošteni in pozovemo oblast, ki potem tudi preveri, da je vse v redu. Vendar danes obstajajo družbena omrežja in drugi nenehno govorijo o tem, kako smo slabi,” je dodal. Na vprašanje, ali ima njihova skupnost v BiH težave, je Goldman odvrnil, da na to ne mislijo. “Normalno je, da so domačini na začetku zelo ljubeznivi, vendar se, ko slišijo obtožbe, prestrašijo,” je povedal.

Lev Tahor
N1 (N1/F.Z.)

Vodja skupine Lev Tahor je ob tem zavrnil vse očitke o ugrabitvi in izkoriščanju otrok, ki se pojavljajo v javnosti. Ob tem je dodal, da so kanadske oblasti v zvezi s tem vodile osemnajstmesečno preiskavo. “Po osemnajstih mesecih niso našli ničesar. Dokazano je, da gre za stoodstotno laž. Vse govorice, ki jih slišite, so lažne obtožbe. Govorice o otrocih so preverjene — 18 mesecev v Kanadi in pet let v Gvatemali, kamor smo se zatekli, ko smo ugotovili, da se to ne bo nikoli zaključilo,” je poudaril Goldman in dodal, da je bilo življenje pod preiskavo zelo težko, saj so vsak dan prihajali socialni delavci in psihologi. Odgovora na vprašanje, koliko časa nameravajo ostati v vasi Kula, pa ekipa N1 Sarajevo ni dobila natančnega odgovora.

N1 se je pogovarjal tudi z nekdanjim članom te skupnosti Izraelom Amirom, čigar 2,5-letni sin je še vedno del skupnosti, vendar ne ve, kje je. “Ne vem, kje je. Upam samo, da je živ in zdrav,” je povedal in dodal, da je sin skupaj z njegovo materjo. “Nič ne vem o njima. Prav tako z njima ne morem navezati stika. Upam, da sta skupaj. Lev Tahor je nevarna sekta, ugrabljajo otroke in še več. Zelo pomembno je, da so ljudje pozorni na kult,” je še poudaril Amir.

Po besedah rabina judovske skupnosti v Sarajevu Eliezerja Pape je Lev Tahor moderna skupina z nazadnjaškimi težnjami. Ustanovil jo je Shlomo Helbrans leta 1988, v tem času pa so se pogosto selili – od Izraela do ZDA, nato v Kanado in Gvatemalo, Mehiko, na koncu pa še v Romunijo in BiH. Selijo se predvsem zaradi vpletanja socialnih služb v vzgojo njihovih otrok. Izraelska javnost njihov odhod v Ameriko sicer pripisuje temu, da so se tam povezali z islamskimi organizacijami. Preživljajo se s prostovoljnimi prispevki sorodnih skupin.

***Avtorja članka: Aleksandra Tolj Ružić, Nikola Vučić/N1 Sarajevo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!