Vodja španske opozicije Feijoo bo skušal oblikovati vlado

Svet 23. Avg 202309:29 0 komentarjev
Albert Nunez Feijoo
Vodja španske opozicije Albert Nunez Feijoo. (Foto: PROFIMEDIA)

Mesec dni po predčasnih parlamentarnih volitvah v Španiji je kralj Felipe VI. v torek vodji trenutne opozicije Albertu Nunezu Feijooju iz konservativne Ljudske stranke (PP) poveril mandat za sestavo vlade. Na položaju predsednika vlade ga mora potrditi še parlament, v katerem pa PP nima večine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednica spodnjega doma parlamenta Francina Armengol je v torek zvečer sporočila, da ji je kralj po dveh dnevih posvetovanj z vodji strank sporočil odločitev glede mandatarja. O predlogu kralja, da Feijoo postane premier, bo parlament odločal na zasedanju, ki bo potekalo 26. in 27. septembra, je danes sporočila Armengol. S tem želijo Feijooju omogočiti dovolj časa za pogajanja, je pojasnila.

V prvem krogu glasovanja mora kandidat zbrati absolutno večino najmanj 176 glasov, da postane premier, v drugem krogu pa zadostuje navadna večina.

Albert Nunez Feijoo ima glede na trenutne razmere le malo možnosti, da nasledi vodjo stranke socialistov (PSOE) Pedra Sancheza na položaju predsednika vlade. Čeprav je Ljudska stranka na predčasnih volitvah 23. julija zmagala in osvojila 137 sedežev, so daleč od večine v 350-članskem parlamentu. Večine ne zberejo niti skupaj z najverjetnejšimi koalicijskimi partnerji, skrajno desno stranko Vox. Skupaj imajo namreč 171 poslancev.

Čeprav bi si kralj lahko vzel več časa za posvete glede izbire kandidata, skuša s hitro odločitvijo preprečiti politično blokado, ki zaradi rezultatov volitev grozi Španiji, ocenjuje dpa. Če Feijoo ne bo zbral dovolj glasov v parlamentu, bi lahko kralj hitro zatem za mandatarja imenoval Sancheza.

Pedro Sánchez
Španski premier Pedro Sánchez (Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS)

Sanchez, čigar socialisti imajo 121 sedežev, lahko s podporo združenja levih strank Sumar ter baskovskih in katalonskih separatistov skupno prav tako računa na 171 glasov.

V vlogi jezička na tehtnici se je tako znašla katalonska separatistična stranka Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki bi lahko s sedmimi poslanci Sanchezu zagotovila večino. V stranki so že po volitvah dali jasno vedeti, da v zameno za podporo med drugim zahtevajo nov referendum o neodvisnosti Katalonije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!