Vodja Wagnerja: Ruska pošastna vojaška birokracija upočasnjuje ofenzivo

Svet 16. Feb 202320:10 1 komentar
Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ocenil, da bodo ukrajinsko mesto Bahmut zavzeli šele marca ali aprila. Za to je obtožil "pošastno vojaško birokracijo" v Moskvi, ki upočasnjuje ofenzivo. Zavzetje Bahmuta bi bila velika zmaga za Moskvo, vendar analitiki menijo, da bi imela predvsem simbolični pomen.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ocenil, da bodo mesto Bahmut, ki je v središču ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine, zavzeli šele marca ali aprila, za to pa obtožil “pošastno vojaško birokracijo” v Moskvi, ki upočasnjuje ofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija poskuša obkoliti in zavzeti porušeno industrijsko mesto Bahmut pred 24. februarjem, prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino. Skupina Wagner je od lanskega poletja na čelu ruske ofenzive na mesto, ki je najdaljša ofenziva od začetka invazije na Ukrajino in ključen vojaški cilj Moskve.

Prigožin, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v video posnetku, ki ga je objavil na spletu, ocenil, da bodo mesto zavzeli šele spomladi in da bi mu za zavzetje morali prekiniti vse oskrbovalne poti. “Napredek ni tako hiter, kot bi si želeli,” je dodal.

V drugem posnetku, v katerem je izpostavil nesoglasja z rusko vojaško hierarhijo, je okrivil “pošastno vojaško birokracijo”, da Bahmuta niso zasedli že konec lanskega leta, kot tudi za vsakodnevne ovire, ki jim jih postavljajo.

Prigožin je rusko vojsko v preteklosti že obtožil, da skuša “ukrasti” zmage Wagnerju, kar je znak njegovega naraščajočega vpliva in možnosti nevarnih razprtij v Moskvi, poroča AFP.

vojaške vaje v Zaporožju
PROFIMEDIA

Zavzetje Bahmuta bi bila velika zmaga za Moskvo, vendar analitiki menijo, da bi imela predvsem simbolični pomen, saj mesto nima velike strateške vrednosti.

Preberite še: Nova ruska ofenziva v Ukrajini: “Napadi so nenehni”

Prigožin je še menil, da bo dejstvo, da Wagner ne more več novačiti ruskih zapornikov v zameno za amnestijo, vplivala na paravojaško skupino. “V nekem trenutku se bo zmanjšalo število enot in posledično obseg nalog, ki jih želimo opraviti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje