Nova ruska ofenziva v Ukrajini: “Napadi so nenehni”

Svet 16. Feb 202313:08 13 komentarjev
Ukrajina, Doneck
Marko Djurica/REUTERS

Dinamiko vojne v Ukrajini, od začetka katere bo kmalu minilo eno leto, narekuje nova ruska ofenziva, ki se je po nekaterih navedbah že začela. Razmere so za ukrajinsko stran še vedno posebej zahtevne v Bahmutu na vzhodu. Mesto Ukrajinci za zdaj še branijo, a ruske sile na območju napredujejo. Ruska vojska je sicer izvedla nov zračni napad, pri čemer je po informacijah ukrajinske vojske izstrelila več kot 30 izstrelkov.

Čez teden dni bo minilo eno leto od začetka ruske invazije v Ukrajini, ki so jo v Moskvi poimenovali “posebna vojaška operacija”. Medtem ko se tragična obletnica začetka vojne neizogibno bliža, so vse glasnejša opozorila pred novo rusko ofenzivo na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ruske sile že nadzorujejo določena območja regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson.

Po nekaterih ocenah, vključno z oceno generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, se je nova ofenziva že začela. “Realnost je taka, da že vidimo začetek,” je dejal pred dnevi in dodal, da Rusija pritiska na Ukrajino tako, da tja pošilja na tisoče novih borcev, ne glede na velike izgube.

Da je Rusija nedavno okrepila napade na vzhodu in jugu Ukrajine, med drugim poroča tiskovna agencija Reuters. Ruska stran je, kot že rečeno, okrepila tudi številčnost sil, ki so nameščene v Ukrajini. Ameriški CNN navaja, da so bili vojaki, ki so bili napoteni na ta območja, mobilizirani v sklopu jesenske delne mobilizacije 300.000 borcev.

“Sovražnikova ofenziva se nadaljuje na vzhodu, napadi so nenehni,” je po Reutersovih navedbah sporočila namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Hanna Maljar. “Razmere so napete,” je sporočila.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja lani v obeh državah skupno zabeležil več kot 900 primerov fizičnih napadov, cenzure, nadlegovanja, aretacij in drugih kršitev svobode medijev, so v sredo sporočili z inštituta.

V Ukrajini je bilo med opravljanjem dolžnosti ubitih najmanj deset novinarjev, več deset pa se jih je znašlo pod ruskim obstreljevanjem. IPI je ob tem zabeležil še več kot 100 primerov fizičnih napadov in groženj varnosti novinarjev v Ukrajini ter 300 primerov kršitev svobode medijev. V Rusiji pa je IPI od začetka vojne zabeležil več kot 600 primerov kršitev svobode medijev, vključno s 160 aretacijami novinarjev in 187 primeri, ko so bile novičarske strani blokirane zaradi poročanja o vojni.

Doneck
Marko Djurica/REUTERS

Bolj prelomen uspeh ruskih sil na bojišču v Ukrajini bi ob obletnici, ki sledi prihodnji teden, predstavljal pomembno simbolno sporočilo.

“Rusija potrebuje nekaj, kar lahko pokaže,” je za ameriški CNBC ocenil Jurij Sak, svetovalec na ukrajinskem ministrstvu za obrambo. V Kijevu in na Zahodu sicer pričakujejo, da si bo Rusija na vzhodu Ukrajine še naprej prizadevala za zavzetje celotnega območja regij Doneck in Lugansk, na jugo(vzhodu) pa za nadzor nad Zaporožjem in Hersonom. Ne nazadnje si je pred meseci ta območja enostransko priključila.

Še posebej napeto je že dalj časa v mestu Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki si ga ruske sile prizadevajo obkoliti s treh smeri – severa, vzhoda in juga. “Razmere v Bahmutu so najtežje na ozemlju naše države. Našim vojakom na vzhodu ni lahko, vendar mestu ne pravimo zaman trdnjava Bahmut,” je v sredo komentiral ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ko ga je v Kijevu obiskal švedski premier Ulf Kristersson.

Skoraj leto dni po začetku ruske invazije na Ukrajino je v Veliki Britaniji usposabljanje zaključilo 10.000 ukrajinskih vojakov. Intenzivno usposabljanje, ki je trajalo približno pet tednov, je vključevalo strelske vaje, pravila obnašanja med bojevanjem in usposabljanje za prvo pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doneck
Marko Djurica/REUTERS

Prejšnji mesec je pod ruski nadzor že padel Soledar, ki leži severno od Bahmuta. Zavzetje tega kraja je, spomnimo, prvi razglasil vodja plačancev skupine Wagner Jevgenij Prigožin.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Zavzetje Bahmuta, ki leži na z jarki dobro utrjenem območju, bi pomenilo predpogoj za napredovanje Rusije do dveh večjih mest, ki ležita še bolj na zahodu regije Doneck – Slovjanska in Kramatorska, navaja Reuters. Tiskovna agencija, sklicujoč se na navedbe ukrajinskih vojaških analitikov, poroča še, da ruske sile trenutno med drugim napadajo naselje Paraskovijivka severno od Bahmuta ter vas Opitne in Kliščijivka južno od Bahmuta.

Bahmut
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Nova ruska ofenziva oziroma okrepljeni napadi za ukrajinsko stran, ki se v Bahmutu intenzivno brani, predstavlja izziv. Čeprav so ZDA, Nemčija in Velika Britanija Ukrajini obljubile dobavo sodobnih tankov ambrams, lepard in challenger, teh v Ukrajini še nekaj časa ne bo – nemški tanki leopard 2 in britanski tanki challenger 2 naj bi tako prispeli konec marca. Ameriški uradniki so tudi sicer Ukrajini svetovali, naj s (proti)ofenzivo počaka, dokler ne bo najnovejša pošiljka orožja prispela v Ukrajino oziroma dokler ne bodo ukrajinski vojaki končali usposabljanja za rokovanje z njim.

Obrambni ministri držav Nata so ta teden v Bruslju razpravljali o povečanju izdatkov za obrambo. To je pomembno tudi zaradi izpraznjenih zalog streliva in vojaške opreme v skladiščih zaveznic, ki so posledica pomoči Ukrajini. Obrambni ministri so se strinjali, da je treba sodelovati z obrambno industrijo, da bi okrepili proizvodne zmogljivosti, navaja STA.

Nato
Johanna Geron/REUTERS

Novi ruski napadi

Rusija je v sredo zvečer z raketami in droni izvedla nove obsežne napade, v katerih je bila ubita najmanj ena oseba, več zgradb pa je bilo poškodovanih, so danes sporočile ukrajinske sile. Rakete in droni so bili usmerjeni predvsem v osrednji regiji Dnipropetrovsk in Kirovograd pa tudi na sever in zahod države, je pojasnil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, piše STA.

V sklopu tokratnega napada so Rusi po navedbah ukrajinske strani izstrelili 32 izstrelkov – ti so bili izstreljeni tudi z ladje v Črnem morju –, ukrajinske zračne sile pa so prestregle polovico, navaja Reuters. Tovrstni ruski zračni napadi so v Ukrajini precej pogosti od lanskega oktobra. Ker Moskva redno napada ukrajinsko kritično infrastrukturo, je več milijonov prebivalcev sredi zime ostalo brez elektrike in ogrevanja.

V letu dni vojne v Ukrajini se pogosto postavlja vprašanje, ali se bodo ruskim vojakom na bojiščih v Ukrajini pridružili tudi beloruski. Ruski vojaki so namreč lani Ukrajino napadli tudi z ozemlja Belorusije. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes ponovno dejal, da Minsk ne načrtuje pošiljanja beloruskih vojakov v Ukrajino. Po njegovih besedah se bodo beloruski vojaki ob ruskih borili le, če bi tuja država najprej napadla Belorusijo, piše Reuters, ki povzema belorusko tiskovno agencijo Belta.

Aleksander Lukašenko
Russian Foreign Ministry/via REUTERS

Resolucija evropskega parlamenta

V resoluciji ob prvi obletnici ruske vojne proti Ukrajini so evropski poslanci odločno obsodili agresijo Moskve, prav tako so ponovili svojo neomajno solidarnost z ljudmi in vodstvom Ukrajine. Ponovno so potrdili tudi podporo zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini, dokler bo to potrebno, in pozvali k resnemu razmisleku o dobavi zahodnih bojnih letal in helikopterjev, ustreznih raketnih sistemov in znatnem povečanju dobave streliva v Kijev. Ukrajina se mora ne le braniti, ampak tudi ponovno pridobiti popoln nadzor nad svojim celotnim mednarodno priznanim ozemljem, so pozvali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje