Vojvodinji Yorški pri zdravljenju raka odkrili še eno smrtonosno bolezen

Magazin 22. Jan 202409:01 0 komentarjev
Sarah Feguson, vojvodinja Yorška. britanska kraljeva družina
Sarah Ferguson ob lanskem božiču (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji ženi britanskega princa Andrewa so ob zdravljenju raka dojke odkrili tudi maligni melanom, najnevarnejšo obliko kožnega raka.

Sarah Ferguson, vojvodinja Yorška, nekdanja žena britanskega princa Andrewa, se je junija zdravila zaradi raka dojke, pri tem pa so na njenem telesu odkrili več madežev, ki so jih odstranili in jih analizirali. Rezultati so pokazali, da je vojvodinja zbolela še za kožnim rakom.

“Po diagnozi zgodnje oblike raka dojke to poletje so Sarah, vojvodinji Yorški, zdaj diagnosticirali maligni melanom,” je dejal njen tiskovni predstavnik, poroča CNN. “Njen dermatolog je zahteval, da odstranijo in analizirajo več madežev hkrati, ko je bila vojvodinja na rekonstruktivni operaciji po mastektomiji, in eden od teh je bil identificiran kot rakav.”

Čeprav je, kot je sporočil njen predstavnik, še ena rakava diagnoza Ferguson pretresla, pa naj bi 64-letna vojvodinja okrevala doma, obkrožena z družino, in ostaja “dobre volje”.

Melanom velja za najresnejšo obliko kožnega raka, saj se lahko hitro razširi na druge dele telesa in postane potencialno smrtonosen. Včasih se začne kot nov, majhen madež, podoben izrastku, ali pa se razvije iz obstoječega madeža. Glavni dejavnik tveganja za nastanek melanoma je, tako kot velja za vse vrste kožnega raka, izpostavljenost soncu oziroma ultravijoličnim žarkom, vendar lahko za povečanje tveganja za nastanek melanoma zadostuje tudi občasna izpostavljenost soncu, kot je sončenje ob koncu tedna. Tveganje je povečano pri ljudeh s svetlo kožo in tistih, ki imajo na koži veliko madežev ali madeže nepravilne oblike.

“Vojvodinja se želi zahvaliti celotni zdravniški ekipi, ki jo je podpirala, še posebej svojemu dermatologu, ki je s svojo budnostjo zagotovil, da je bila bolezen odkrita,” je dejal tiskovni predstavnik Ferguson. “Prepričana je, da njene izkušnje poudarjajo pomen preverjanja velikosti, oblike, barve in teksture ter pojava novih madežev, ki so lahko znak melanoma,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!