Krompir za bogataše: za kilogram tudi 500 evrov

Magazin 21. Jan 202411:53 2 komentarja
Najdražji krompir na svetu.
Najdražji krompir na svetu. (Foto: PROFIMEDIA)

Krompir la bonnotte diši po oreščkih, zanj pa je značilna nežna limonina aroma in slan, mineralen okus, ki se dolgo ostane v ustih.

Čisto vsakdanje jedi pogosto vključujejo tudi krompir, a ne tistega, ki raste na majhnem francoskem otočku Noirmoutier, zahodno od Nantesa.

Gre za najdražjo sorto na svetu la bonnotte, saj lahko cena za kilogram teh drobnih rumenih gomoljev doseže tudi 500 evrov. Rastejo namreč le na otoški zemlji Biskajskega zaliva, ki je bogata z minerali in diši po oceanu ter algah.

Krompir la bonnotte je skrbno vzgojen in še bolj skrbno pobran na vrhuncu zrelosti v maju, ki traja le teden dni. Takrat se zbere 2.500 pobiralcev, ki od zore do sončnega zahoda ročno pobirajo ta najdražji krompir na svetu.

Najdražji krompir na svetu.
Najdražji krompir na svetu. (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj je krompir la bonnotte sploh tako drag?

Krompir la bonnotte diši po oreščkih, zanj pa je značilna nežna limonina aroma in slan, mineralen okus, ki se dolgo ostane v ustih. Vrhunski kuharji ga uporabljajo v juhah, solatah, za kreme ali pireje, a ne glede na to, kako ga uporabimo – ga ne smemo olupiti, saj je v lupini esenca morja in zemlje.

A francoska poslastica ima resnega nasprotnika. Pred nekaj leti je namreč britanska veriga supermarketov Tesco začela komercializirati krompir la bonnotte in ga prodajati za okoli dva evra za kilogram. Sorodniki francoskih plemičev rastejo na otoku Jersey v Rokavskem prelivu. Ima namreč podobno podnebje in zemljo kot Noirmoutier, a poznavalci trdijo, da je francoski krompir vseeno okusnejši.

Otok na zahodni obali Francije sicer svoje slave ne dolguje le krompirju, temveč tudi ljubki arhitekturi, desetinam kilometrov peščenih plaž in dišečih borovcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje