Volitve na Japonskem v senci atentata

Svet 10. Jul 202208:55 > 08:56 0 komentarjev
Volitve na Japonskem
REUTERS/Issei Kato

Na Japonskem danes volijo člane zgornjega doma parlamenta. Volitve potekajo v senci petkovega atentata na nekdanjega premierja Šinza Abeja, ki je bil ustreljen na ulici med predvolilnim shodom v mestu Nara.

Na Japonskem vsake tri leta vodijo polovico od 248 članov zgornjega doma parlamenta.

Zaradi atentata so v petek kampanjo prekinili, a se je v soboto, dan pred volitvami, nadaljevala. V ospredju sta naraščanje cen, ki čedalje bolj skrbi Japonce, ter grožnja težav v oskrbi z elektriko v času, ko se država sooča z vročinskim valom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na ankete se na volitvah obeta zmaga vladajoče Liberalno-demokratske stranke premierja Fumia Kišide, katere član je bil tudi pokojni Šinzo Abe. Skupaj z manjšo koalicijsko partnerico, stranko Komeito, naj bi prepričljivo zmagala, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stranki imata sicer v zgornjem domu parlamenta večino že zdaj.

Japonska je še vedno pretresena zaradi napada na Abeja, ki ga je izvedel 41-letni nekdanji marinec Tetsuja Jamagami. Nekdanjega premierja je ustrelil z doma narejeno puško, japonski mediji pa danes poročajo, da je najprej načrtoval bombni napad.

Napadalca so prijeli, mediji pa poročajo, da je bil razlog za napad sovraštvo do verske skupine, ki jo je Abe podpiral. Njegova mati naj bi namreč skupini dala velike vsote denarja, kar jo je uničilo.

Po poročanju medijev naj bi šlo za sekto korejskega ustanovitelja San Mjung-muna, ki ima pripadnike v številnih državah, tudi na Japonskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!