Volitve na Maldivih v senci rivalstva med Kitajsko in Indijo

Svet 21. Apr 202414:25 0 komentarjev
Volitve na Maldivih
Volitve na Maldivih (Foto: PROFIMEDIA)

Na Maldivih danes potekajo parlamentarne volitve, ki pomenijo preizkus za novega predsednika Mohameda Muizzuja in njegovo Kitajski naklonjeno politiko ter poskus odmika od tradicionalne zaveznice Indije. Pričakuje se, da nobena od strank ne bo uspela sama zbrati večine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj več kot 284.000 volivcev na Maldivih danes izbira novo sestavo parlamenta, potem ko so oktobra lani za predsednika države izvolili Mohameda Muizzuja. Slednji velja za politika, naklonjenega Kitajski. Dotedanji župan prestolnice Male je zbral 54 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega predsednika Ibrahima Soliha, ki je bolj naklonjen Indiji.

Sedanja sestava parlamenta, v katerem prevladuje Indiji naklonjena Maldivska demokratska stranka, ki jo vodi Solih, si prizadeva preprečiti prizadevanja Muizzuja za diplomatsko preusmeritev od Indije h Kitajski. Odkar je prišel na položaj, so poslanci blokirali tri njegove kandidate za člane vlade in zavrnili nekatere njegove proračunske predloge.

Pričakuje se, da po današnjih volitvah zaradi razhajanj v vseh glavnih političnih strankah, vključno z Muizzujevim Ljudskim nacionalnim kongresom (PNC), nobena stranka ne bo mogla sama dobiti absolutne večine, navaja AFP.

Volitve na Maldivih
Volitve na Maldivih (Foto: PROFIMEDIA)

Maldivi, sicer poznani kot priljubljena luksuzna turistična destinacija in hkrati ena najdražjih v južni Aziji, so v zadnjem času postali tudi geopolitična žariščna točka. Obe azijski tekmici, Kitajska in Indija, namreč želita vpliv na tem strateško pomembnem območju.

Otoško državo sestavlja več kot tisoč manjših otokov v Indijskem oceanu, ki se raztezajo prek približno 800-kilometrskega pasu južno od Indije in vzhodno od Šrilanke. Mimo njih poteka več glavnih svetovnih pomorskih poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!