V Franciji v drugi krog ponovno Macron in le Pen

Svet 10. Apr 202218:48 > 11. Apr 2022 09:13 0 komentarjev
Macron, le Pen
PROFIMEDIA

V Franciji je potekal prvi krog predsedniških volitev. Znani so izidi vzporednih volitev in prvi uradni rezultati, ki kažejo, da se bosta v drugem krogu volitev pomerila dosedanji predsednik Emmanuel Macron in voditeljica stranke Nacionalni zbor Marine le Pen. Do 17. ure je svoj glas oddalo 65 odstotkov volilcev, kar je manj kot pred petimi leti.

V Franciji in v francoskih čezmorskih ozemljih je potekal prvi krog predsedniških volitev. Večina volišč se je zaprla ob 19. uri, medtem pa so prebivalci večjih mest svoj glas lahko oddali do 20. ure. Takoj po zaprtju volišč so francoski mediji objavili izide vzporednih volitev, ki kažejo, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev 24. aprila pomerila dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine le Pen. Macron je zbral dobrih 27 odstotkov glasov, le Pen pa več kot 23, kažejo delni uradni rezultati po tem, ko so prešteli 97 odstotkov glasov.

Javnomnenjske raziskave so že pred volitvami napovedale, da se bo v drugi krog najverjetneje uvrstil dosedanji francoski predsednik Macron, ki se predstavlja kot kandidat politične sredine, čeprav mu kar nekaj Francozov očita konservativne ekonomske politike. Prav tako se je pričakovalo, da se bo čez 14 dni z njim zelo verjetno pomerila skrajna desničarka Marine le Pen. Po številu glasov bi jo lahko prehitel le radikalni levičar Jean-Luc Melenchon, ki pa je na koncu zbral skoraj 22 odstotkov glasov. V svojem precej čustvenem govoru nekaj po 20. uri je med drugim povedal, da Marine le Pen ne bi smela prejeti niti enega glasu. Prav tako je komentiral, da je razočaran, saj ne bo mogel uresničiti že osnovanih načrtov.

Prvi uradni izidi prvega kroga volitev so potrdili zanesljivost vzporednih volitev. Ker se bosta v drugem krogu pomerila Macron in le Pen, bo Francija priča ponovitvi scenarija iz leta 2017. Tudi takrat sta se v drugem krogu pomerila ta kandidata, pri čemer pa je Macron slavil s prepričljivo, 66-odstotno podporo. Raziskave javnega mnenja tokrat kažejo na precej bolj tesen izid – Ifopove ugotovitve napovedujejo, da bi Macron zbral 51 odstotkov podpore, le Pen pa 49.

Emmanuel Macron
Thibault Camus/REUTERS

Rezultati vzporednih volitev oziroma prvi uradni rezultati kažejo še, da se je na četrto mesto uvrstil skrajni desničar Eric Zemmour, za katerega se je dalj časa ugibalo, ali bo prevzel glasove volilcev Marine le Pen. Zemmour je zbral dobrih sedem odstotkov glasov, kar je več od kandidatke konservativne Republikanske stranke Valerie Pecresse, ki naj bi jo podprlo slabih pet odstotkov volilcev.

Ena od poraženk prvega kroga je tudi županja Pariza Anne Hidalgo iz Socialistične stranke. Vzporedne volitve kažejo, da sta jo podprla slaba dva odstotka volilcev, Hidalgo pa je takoj po 20. uri svoje podpornike pozvala, naj v drugem krogu glasujejo za Macrona, poroča France 24. Naj 24. aprila volijo za Macrona, so svoje volivce pozvali tudi Pecresse, kandidat ekologov Yannick Jadot, za katerega so glasovali okoli štirje odstotki volivcev, in kandidat Komunistične stranke Fabien Roussel, ki naj bi zbal nekoliko več glasov od socialistke Hidalgo, piše Reuters. V nasprotju z njimi je Zemmour svoje volilce pozval, naj v drugem krogu svoj glas oddajo za Marine le Pen.

Francija
Yves Herman/REUTERS

Borili smo se za to, v kar verjamemo, a s spoštovanjem do vseh, je nekaj pred 22. uro predvidene rezultate komentiral Macron. Poimensko je naštel vse druge kandidate, svoje podpornike pozval, naj jim namenijo aplavz, in sočustvoval z razočaranjem, ki da ga čutijo njegovi tekmeci in njihove ekipe.

Po besedah Macrona “v tem ključnem času, ko je na kocki prihodnost države, nič ne sme biti tako, kot je bilo”. Povedal je, da je pripravljen sodelovati z vsemi, ki želijo delati za Francijo, kritičen pa je bil do skrajne desnice. Razprava, ki jo bo Francija imela v naslednjih dveh tednih, bo po njegovem “odločilna za Francijo in Evropo”, pri čemer je poudaril, da bo država pod njegovim vodstvom še naprej trdna članica Evropske unije.

Francija
Christian Hartmann/REUTERS

Medtem ko Maconova zmaga po pisanju tiskovne agencije Reuters Franciji predvidoma ne bo prinesla večjih sprememb, pa enako ne velja za prihodnost države v primeru zmage le Pen. Če je pri Macronu pričakovati, da bo nadaljeval dosedanje politike in da bo, denimo, dokončno izpeljal pokojninsko reformo, ki bo med drugim prinesla daljšo delovno dobo, je desničarska političarka v predvolilnem obdobju obljubljala reševanje stisk tistih, ki jim v Franciji gre slabše ter jih skrbijo naraščajoče cene energentov in inflacija.

Odprto je med drugim vprašanje, kakšen odnos bi le Pen kot voditeljica Francije imela do Evropske unije. Kot smo že pisali, se le Pen povezuje z drugimi skrajno desnimi strankami v Uniji, ki menijo, da bi EU v prvi vrsti morala biti unija nacionalnih držav.

“Francozi so spregovorili in v veliko čast mi je, da sem se uvrstila v drugi krog,” je v govoru po objavi rezultatov vzporednih volitev povedala le Pen. Govor je s simultanim prevajanjem v angleščino med drugim prenašala France 24. Le Pen je prav tako omenila delitve v francoski družbi in kritizirala krivičnosti, ki da jih je Franciji prinesel Macronov mandat. Napovedala je osredotočenost na gospodarstvo in okolje ter povedala, da bo zagotovila pravično upokojevanje (referenca na domnevno sporno pokojninsko reformo, ki jo namerava izpeljati Macron). Po navedbah STA je Francoze pozvala, naj se združijo okoli “velikega nacionalnega in ljudskega projekta” ter dosežejo veliko spremembo.

Le Pen, Macron
PROFIMEDIA

Volilni dan v Franciji je minil mirno, skupno je bilo predsedniških kandidatov 12. Po nekaterih ocenah na volišča ni prišlo med 26 in 29 odstotkov od 48,7 milijona upravičencev.

Do 17. ure je svoj glas oddalo 65 odstotkov volilcev. To je dobre štiri odstotke manj kot pred petimi leti, ko je do 17. ure volilo več kot 69 odstotkov volilnih upravičencev, in še manj od leta 2012, ko je do te ure glasovalo več kot 70,5-odstotka volilcev. Analitiki so že pred današnjim dnem med volilci zaznali neodločenost in so nižjo volilno udeležbo pričakovali. Nižja volilna udeležba naj bi sicer škodovala Macronu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!