Von der Leyen: EU glede Ukrajine pred “zgodovinsko odločitvijo”

Svet 12. Jun 202213:59 2 komentarja
Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

Države članice EU se na vrhu povezave konec junija soočajo z "zgodovinsko odločitvijo" glede članstva Ukrajine v uniji, meni predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Upam, da bomo čez 20 let, ko se ozremo nazaj, lahko rekli, da smo naredili pravo stvar," je dejala novinarjem na poti z obiska v Kijevu, kjer se je mudila v soboto.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen bo izziv na vrhu EU 23. in 24. junija doseči enotno stališče, “ki odraža obseg te zgodovinske odločitve”, je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Predsednica komisije je odpotovala v Kijev, da bi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim med drugim govorila o še odprtih vprašanjih glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU.

Evropska komisija bo predvidoma prihodnji teden sprejela stališče o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. O stališču komisije bodo nato na junijskem vrhu razpravljali voditelji EU.

Ukrajina je v zadnjih letih dosegla veliko, a je treba še veliko narediti, je dejala von der Leyen ob povratku na Poljsko. “Naše priporočilo bo to skrbno odražalo,” je dodala.

Von der Leyen je v soboto po srečanju z Zelenskim dejala, da “EU želi podpreti Ukrajino na njeni evropski poti”. Zelenski pa je dejal, da bi članstvo Ukrajine v EU pomenilo simbol evropske enotnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje