Von der Leyen išče podporo pri evroposlancih, Nemec ji jo je odrekel

Svet 10. Jul 202412:17 > 19:26 7 komentarjev
Ursula von der Leyen
Foto: Yves Herman/REUTERS

Kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki že zdaj zaseda ta položaj, pred glasovanjem, predvidenim za prihodnji četrtek, išče podporo pri političnih skupinah v Evropskem parlamentu. Med drugim se je sestala s socialisti (S&D) in liberalci (Renew), ki še naprej zavračajo sodelovanje s skrajno desnico. Po neuradnih informacijah je von der Leyen liberalcem sicer obljubila, da ne načrtuje strukturiranega sodelovanja s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Ursula von der Leyen, ki so jo voditelji držav članic EU konec junija Evropskemu parlamentu predlagali za nov petletni mandat na čelu komisije, vse bolj intenzivno išče podporo pri različnih političnih skupinah Evropskega parlamenta. V torek se je sestala z evroposlanci S&D in člani svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), davi pa z Renew. Popoldne ima na programu še srečanje z Zelenimi.

Vodja socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez je v torek na družbenem omrežju zapisala, da so njihove prioritete komisarski položaji za stanovanjsko politiko, za zeleni dogovor in socialno ekonomijo ter za delavske pravice in enakost spolov. Poleg tega nasprotujejo sodelovanju s skrajno desnico. “Naša podpora ni bianco menica,” je poudarila.

Slovenski član S&D Matjaž Nemec (SD) je danes sporočil, da je von der Leyen na srečanju pozval k opredelitvi do nezakonitega nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim že leta Avstrija izvaja na meji s Slovenijo, in dvojnih meril EU do vojne v Gazi. Kot je navedel, je nad njenim nastopom razočaran, tako da je na glasovanju prihodnji teden ne namerava podpreti.

Matjaž Nemec
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Podobno kot v S&D so tudi v Renew ob začetku današnjega srečanja s kandidatko za predsednico prihodnje komisije kot enega od pogojev za podporo izpostavili, da se mora odpovedati dogovorom s skrajno desnico. To vključuje tudi sodelovanje s politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov italijanske premierke Giorgie Meloni, so navedli na omrežju X.

“Pogovori o proevropski koaliciji za obnovitev Evrope so v ključni fazi. Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno. V Renew smo zelo zaskrbljeni zaradi pripravljenosti EPP za sklepanje dogovorov s skrajno desnico v parlamentu in pozivamo k spremembi smeri,” je po pogovorih povedala vodja skupine Renew Valerie Hayer.

Po neuradnih informacijah je von der Leyen liberalcem obljubila, da ne načrtuje strukturiranega sodelovanja s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Von der Leyen govorila tudi z Zelenimi

O tem je kandidatka za predsednico komisije popoldne govorila tudi s politično skupino Zelenih, ki trenutno ni del neformalne koalicije na ravni EU, sestavljene iz EPP, S&D in Renew. Po besedah ene od vodij Zelenih Terry Reintke so v novem mandatu pripravljeni sodelovati v proevropski demokratični koaliciji brez ECR. Kot je povedala, so govorili o izvajanju zelenega dogovora, zaščiti demokracije, vladavini prava, miru, človekovih pravicah, pa tudi varnosti in obrambi.

“Ugotovili smo, da imamo veliko skupnega in da želimo pri številnih stvareh v isto smer. Zelo jasno se je zavezala zelenemu dogovoru, s čimer se zelo močno strinjamo,” je dejala Reintke v izjavi za novinarje po srečanju s von der Leyen.

Njen sovodja Bas Eickhout je ob tem poudaril, da bodo dokončno odločitev sprejeli naslednji teden na podlagi predloga političnih smernic, ki jih bo pred glasovanjem v parlamentu predstavila kandidatka.

Oglasil se je tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je zapisal, da zanje ultimat skupine Renew ni sprejemljiv. “Mislimo, da je Renew veliko bolj skrajno leva skupina kot ECR skrajno desna,” je dodal. Prav tako je Zelene in skupino Renew označil za poraženke evropskih volitev.

Von der Leyen ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Glasovanje o njenem vnovičnem imenovanju je namreč predvideno za prihodnji četrtek na ustanovnem plenarnem zasedanju novega Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Za imenovanje potrebuje podporo 361 od 720 poslancev, pri čemer še ni povsem jasno, ali ji bo to uspelo. Skupine EPP, S&D in Renew, ki že zdaj sestavljajo neformalno koalicijo na ravni EU, bodo glede na zadnje podatke parlamenta imele 400 evroposlancev, pri čemer pa je težko pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin. Tako bo morala von der Leyen najverjetneje pridobiti še podporo članov drugih skupin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje