Von der Leyen na Kosovu: Vzpostavitev normalnih odnosov s Srbijo je ključna

Svet 30. Okt 202320:20 0 komentarjev
Ursula von der Leyen in Albin Kurti
Ursula von der Leyen in Albin Kurti (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes obiskala Kosovo in se sestala s tamkajšnjima predsednico države Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem. Kot ključno je Von der Leyen izpostavila normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo. "Kosovo mora začeti vzpostavljati skupnost srbskih občin, Srbija pa narediti korake v smeri de-facto priznanja neodvisnosti," pa je predsednica Komisije po srečanju s Kurtijem zapisala na družbenem omrežju X.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v okviru turneje po državah Zahodnega Balkana obiskala Kosovo, kjer se je sestala s predsednico države Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem. Zavzela se je za normalizacijo odnosov med Prištino in Beogradom ter dejala, da je EU zavezana skupni prihodnosti z Zahodnim Balkanom.

“Ključno je, da Kosovo in Srbija vzpostavita normalne odnose. Kosovo mora začeti vzpostavljati skupnost srbskih občin, Srbija pa narediti korake v smeri de-facto priznanja neodvisnosti,” je po srečanju s Kurtijem na omrežju X zapisala von der Leyen.

“Govorili smo tudi o tem, na katera področja mora Kosovo usmeriti prizadevanja za reforme. Že zdaj lahko proslavljamo dejstvo, da bo Kosovo od 1. januarja dalje brez vizumov. To je pot naprej. To je pot, ki jo bosta EU in Kosovo prehodila skupaj,” je še zapisala predsednica Evropske komisije.

Ob tem je dodala, da se EU zavzema za prihodnost, v kateri bo vseh šest partneric z Zahodnega Balkana del unije. Izpostavila je tudi načrt za razvoj za Zahodni Balkan, v okviru katerega naj bi EU državam Zahodnega Balkana z naložbo v višini šest milijard evrov pomagala doseči reforme, potrebne za vključitev v unijo.

Ursula von der Leyen in Vjosa Osmani
Ursula von der Leyen in Vjosa Osmani (Foto: PROFIMEDIA)

Kosovska predsednica Osmani je medtem po srečanju s von der Leyen dejala, da je treba kaznovalne ukrepe proti Kosovu odpraviti, ker je, kot trdi, pokazalo zavezanost k deeskalaciji razmer na severu države, poročajo kosovski mediji. Dodala je, da je bilo srečanje osredotočeno predvsem na načrt o širitvi EU na Zahodni Balkan.

Kurti, ki se je pred srečanjem s von der Leyen sestal še z veleposlaniki držav kvinte – ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije, je medtem izrazil hvaležnost EU in ZDA za njuna prizadevanja za ponovno vzpostavitev dialoga “po terorističnem napadu 24. septembra,” ko so oboroženi Srbi v kraju Banjska na severu Kosova napadli pripadnike kosovske policije. Ob tem je v objavi na omrežju X za zastoj v dialogu med Beogradom in Prištino znova obtožil Srbijo.

Po srečanju s predsednico Evropske komisije pa je kosovski premier na omrežju X zapisal, da si v Prištini prizadevajo pospešiti napredek Kosova na poti v EU. Ob tem je poudaril, da se obenem zavedajo prispevka EU k temu, kar se kaže v konstruktivnem pristopu Kosova k pogajanjem.

“Evropska perspektiva je vplivala na vse vidike naše vlade in spodbudila pomembne demokratične reforme v naši državi. V svetu spremenljivih zavezništev smo vedno ostali dosledni,” je še zapisal Kurti.

Von der Leyen se bo po današnjem obisku v Severni Makedoniji in na Kosovu v torek odpravila v Črno goro, kjer se bo srečala s predsednikom Jakovom Milatovićem in za zdaj še vedno začasnim premierjem, Dritanom Abazovićem. Popoldan bo nato odpotovala še v Beograd, kjer se bo srečala s predsednikom Aleksandrom Vučićem in premierko Ano Brnabić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!