Von der Leyen podpira začetek pogajanj med EU ter Albanijo in Severno Makedonijo

Svet 28. Sep 202117:03 > 18:54 0 komentarjev
Evropska komisija: Ursula von der Leyen
REUTERS/Pascal Rossigno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom Zahodnega Balkana izrazila podporo začetku pristopnih pogajanj med Evropsko unijo ter Albanijo in Severno Makedonijo. Komentirala je tudi dogajanje na Kosovu, ki ga je označila za zelo zaskrbljujoče.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v albanski prestolnici Tirana izrazila polno podporo začetku pristopnih pogajanj med Evropsko unijo ter Albanijo in Severno Makedonijo. Kot je dejala, sta obe državi izpolnili svoje naloge, sedaj pa mora svoj del storiti tudi povezava. “Zavezana sem za čimprejšnji začetek pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo,” je še dejala predsednica Evropske komisije po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia.

Glede pobude Odprti Balkan je izpostavila, da je dobrodošla vsaka pobuda znotraj berlinskega procesa, ki poglablja sodelovanje. “Če pogledamo ekonomske rezultate in promocijo gospodarskih odnosov kot tudi skupen regionalni trg, menim, da je berlinski proces okvir, ki ga uporabljamo in ki podpira nadaljnjo integracijo,” je po poročanju albanske tiskovne agencije ATA dejala von der Leynova.

Poroka med Albanijo in EU v rokah “svatov”

Albanski premier Edi Rama je proces približevanja obeh omenjenih držav primerjal s poroko in slikovito dejal, da sta bili obe državi “večkrat pripravljeni na poroko, a ni bilo svatov”. “Sedaj se ne pripravljamo na poroko, ampak na ljubezensko izjavo, saj je sedaj poroka v rokah svatov,” je še dejal. Dodal je, da državi sedaj svojega dela ne opravljata zaradi Bruslja, Pariza ali združene Evrope, pač pa uporabljata znanje EU in izkušnje za modernizacijo njunih ustanov v dobrobit “svojih otrok”, je še poročala Mia.

Rama je tudi ocenil, da do obiska predsednice Evropske komisije prihaja v “pomembnem trenutku za napredek Albanije na poti v EU”, na spletni strani še poroča ATA. V luči skorajšnjega vrha EU – Zahodni Balkan v Sloveniji pa je Rama izpostavil pomen vzpostavitve zaupanje med Kosovom in Srbijo ter opozoril, da bo težko doseči želene sklepe brez obojestranskega zaupanja med stranema.

“Beograd in Priština naj umirita razmere”

Predsednica Evropske komisije je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug, ki se sklicuje na kosovske medije, trenutne razmere na severu Kosova ocenila kot “zelo zaskrbljujoče” ter Beograd in Prištino pozvala, da umirita razmere in se vrneta k dialogu. Poudarila je, da je EU “zgrajena na temelju dialoga” ter nato na temelju ekonomskega razvoja. “To je dolg proces, ki prinaša prihodnost miru in razcveta,” je še dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!