Vrata v pekel: jih bodo končno zaprli?

Svet 10. Jan 202211:27 > 11:41 1 komentar
Darvaza
PROFIMEDIA

Niso vsi navdušeni, da je priljubljena turistična atrakcija v Turkmenistanu znana pod imenom "vrata v pekel".

Turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov naj bi ukazal zaprtje kraterja Darvaza.

Krater je nastal v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se med vrtanjem plina sovjetske odprave ugreznila tla. Znanstveniki so zažgali ogromno luknjo, da bi preprečili širjenje zemeljskega plina – in od takrat gori.

Čeprav je krater postal turistična atrakcija, naj bi Berdimuhamedov prosil svoj kabinet, da poišče način, kako dokončno pogasiti gorečo luknjo, poroča državni časopis Nevtralni Turkmenistan.

Razlogov za gašenje požara je več: negativni učinki na zdravje prebivalcev in okolico in izgubljanje dragocenih virov zemeljskega plina. Po navedbah časnika so podpredsednika turkmenistanske vlade pozvali, da sestavi ekipo domačih in tujih znanstvenikov, ki bi našli rešitev za gašenje požara.

Zemeljski plin je eden glavnih virov prihodkov te srednjeazijske države. Kdaj naj bi krater zaprli oziroma pogasili ogenj, ni znano.

Berdimuhamedov, ki je predsednik države od leta 2006, je znan po svoji ljubezni do zlate in marmorne arhitekture. Avtokratski voditelj se je osredotočil na gradbeništvo, predvsem na glavno mesto Ašgabad z ogromnimi novimi vladnimi poslopji, spomeniki in drugimi arhitekturnimi dosežki. Eden najbolj razvpitih je ogromen zlati kip srednjeazijskega ovčarja, najljubše pasme predsednika, in eden od uradnih simbolov države. Predsednik ima pse tako rad, da je o njih napisal knjigo, eno je podaril tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in njim v čast razglasil državni praznik.

Turizem je v Turkmenistanu še vedno relativno majhna panoga. Pred pandemijo covida-19 je državo obiskalo le deset tisoč tujih turistov. Novo, sodobno letališče v prestolnici z ogromnim terminalom v obliki ptice so odprli leta 2006. Projekt je stal dobri dve milijardi evrov, želeli so, da bi Turkmenistan po svetu postal prepoznavnejši.

Po letnem poročilu o svobodi tiska, ki ga sestavlja skupina Reporters Without Borders, se Turkmenistan uvršča na 178. mesto od 180 držav na svetu po medijski cenzuri.

Avtorica: Lilit Marcus/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje