Vrh Brdo-Brioni: velika pričakovanja, a majhen izkupiček

Svet 18. Maj 202113:15 > 26. Jul 2021 16:10 0 komentarjev
BOBO

Po ponedeljkovem vrhu procesa Brdo-Brioni so pričakovanja ostala nezadovoljena, so ocenili analitiki. Iz deklaracije so zaključek o nespreminjanju meja izpustili, saj skupnega stališča v okviru srečanja niso zmogli doseči.

Pričakovanja so bila velika, a minuli proces Brdo-Brioni se je končal brez pomembnih rezultatov, so ocenili analitiki držav Zahodnega Balkana. Politični analitik iz Bosne in Hercegovine Almir Terzić je po včerajšnjem vrhu procesa Brdo-Brioni ocenil, da je regija od srečanja pričakovala več in da gre le še za en poskus, da pokažejo, da so delali.

Besedilo deklaracije, da je Zahodni Balkan del Evrope, je po njegovih besedah nova deklarativna izjava, ki se jo ponavlja že 30 let. “Narejena ni bila nobena konkretna poteza,” je dejal za N1 Bosna in Hercegovina.

Terzić meni, da bi bilo dobro, da bi na vrhu odprli vprašanje o državnih mejah ter se dogovorili o rešitvi te problematike.

Srbski analitiki: Srbija v stališču osamljena

Srbski politični analitik Boško Jakšić je ocenil, da je posledica množice non-paperjev in pozivov k preoblikovanju meja, da so vsi voditelji Zahodnega Balkana, razen Vučića, proti spremembam meja.

“Skoraj vsi menijo, da so meje Srbije določene in da moramo zgolj najti način, kako pravno opredeliti položaj,” je dejal za N1 Srbija. Ocenil je, da je Vučić v svojem odporu vedno bolj osamljen. “V takšnem okolju je popolnoma jasno, da je obseg vrha skromen in da skupnega stališča ni mogoče doseči,” je še povedal Jakšić.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizem pa pravi, naj se Vučić, če so vsi proti Srbiji in ima država toliko sovražnikov, vpraša, kaj dela narobe.

“Pred dnevi je dejal, da zahodne sile v odnosu do Srbije hinavske. To preprosto ni dobro sporočilo. Mislim, da bi morali biti veliko bolj previdni pri tem, kakšna sporočila bomo poslali in kako se bo svet obnašal do nas, saj bodo ta sporočila zagotovo določala, kako bodo velike sile ravnale s Srbijo,” je po procesu Brdo-Brioni dejal za N1 Srbija.

Voditelji držav Zahodnega Balkana
Bobo

Danes voditelji držav Zahodnega Balkana na delovni večerji z Borrellom

Z voditelji držav Zahodnega Balkana se bo danes na delovni večerji v Bruslju sestal visoki zunanjepolitični predstavnika EU Josep Borrell. Udeležili se je bodo predsedniki vlad držav regije – srbska premierka Ana Brnabić ter premierji Albanije, Severne Makedonije in Kosova, Edi Rama, Zoran Zaev in Albin Kurti ter predsedujoči svetu ministrov BiH Zoran Tegeltija. Iz Črne gore se je bo udeležil predsednik države Milo Đukanović. Cilj je strateška razprava o razmerah v regiji, ne samo z vidika širitve EU.

V sprejeti deklaraciji so voditelji držav sicer ponovili težnje po hitrejši širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, a so iz besedila sprejete deklaracije izključili nasprotovanje spreminjanju državnih meja, ki ga je predlagal slovenski predsednik Borut Pahor.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je namreč pred vrhom procesa Brdo-Brioni besedilo, da nasprotujejo spremembam meja na Zahodnem Balkanu dopolnil z dikcijo “a v skladu z ustanovno listino ZN in odločitvami organov ZN”. S sprejemom te dikcije bi preklicali diplomatska priznanja Kosova.

“Jasno je bilo, da lahko začnemo debato, ki je ne bomo nikoli končali,” je po vrhu povedal Pahor. Kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu je na srečanje prišla z ambiciozno agendo, je dejal. “Videti je bilo, da želi prej ali slej doseči nekaj, kar bo spominjalo na diplomatko priznanje,” je rekel Pahor. “Seveda tega danes ni bilo mogoče pričakovati,” je dodal.

Sta se pa Vučić in Osmanijeva, ki funkcijo opravlja od aprila, ob robu srečanja Brdo-Brioni prvič sestala na bilateralnem srečanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!