Evropski voditelji: odgovorni za vojne zločine v Ukrajini bodo odgovarjali

Svet 10. Feb 202307:00
Zelenski na vrhu EU
PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU so v sklepih vrha v Bruslju zapisali zavezo temu, da bodo tisti, ki so odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, morali odgovarjati.

Evropska unija je zavezana temu, da bodo tisti, ki so odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, odgovarjali, so voditelji držav članic zapisali v sklepih vrha EU, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podprli so vzpostavitev mednarodnega centra za pregon kaznivega dejanja agresije nad Ukrajino in mirovni načrt Zelenskega.

Voditelji so se zavzeli za to, da odgovorni za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino, odgovarjajo. EU podpira prizadevanja Ukrajine in mednarodne skupnosti, med drugim pri vzpostavitvi ustreznega mehanizma za pregon kaznivega dejanja agresije in ustanovitev mednarodnega centra za pregon tega kaznivega dejanja v Haagu.

V sklepni izjavi podprli tudi mirovni načrt

V sklepni izjavi so podprli tudi mirovni načrt v desetih točkah ukrajinskega predsednika. Zagotovili so, da bo EU skupaj z Ukrajino skušala pridobiti čim širšo mednarodno podporo za ta načrt.

Evropski svet je poleg tega zagotovil podporo pri obnovi Ukrajine, pri čemer EU skupaj s partnerji krepi prizadevanja glede uporabe sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Rusiji.

Glede evropske perspektive Ukrajine pa so zapisali, da vrh pozdravlja reformna prizadevanja Ukrajine v teh težkih časih za državo in jo spodbuja, naj nadaljuje po tej poti in izpolni pogoje za članstvo v EU. Kot so še navedli, EU podpira Ukrajino pri njenih prizadevanjih, in poudarili, da je prihodnost Ukrajine v uniji.

Ukrajinski predsednik se je v četrtek vrha voditeljev EU prvič udeležil osebno, potem ko jih je od začetka ruske agresije redno nagovarjal prek videopovezave.

Zahvalil se jim je za dobave orožja, pri čemer pa je poudaril, da je treba biti hitrejši od Rusije. Izrazil je prepričanje, da bo Ukrajina “postala del Evropske unije”. Želi si, da bi se pristopna pogajanja za članstvo v EU začela še letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.