Velik požar pri Atenah: ljudem so svetovali, naj zapustijo domove

Svet 03. Avg 202111:36 > 11. Avg 2021 10:42
Delite:
požar blizu Aten
Foto: Costas Baltas/REUTERS

Zgodovinski vročinski val na Balkanu po več kot tednu dni ne popušča. V nekaterih državah pa se borijo tudi z obsežnimi požari. V Grčiji gori 30 kilometrov severno od Aten. Gasilci so ljudem svetovali, naj zapustijo domove, iz kampa v bližini predmestja Aten pa so evakuirali več deset otrok.

Vročinski val na Balkanu ne popušča. V osrednji Grčiji in na Peloponezu naj bi se temperature še vsaj do petka vsak dan povzpele čez 46 stopinj Celzija, dosegle pa bi lahko tudi do 53 stopinj Celzija. Obenem na območju še naprej pustošijo požari. Z njimi se med drugim spopadajo v Severni Makedoniji, ki ji je pomoč že ponudila Slovenija.

Grčija: zaradi požara zaprli del glavne avtoceste

V Grčiji je požar med drugim izbruhnil ob vznožju gore Parnitha približno 30 kilometrov severno od Aten. Zaradi požara so morali zapreti del glavne avtoceste, ki prestolnico povezuje z jugom in severom države. Z ognjem se na območju bori pet helikopterjev in pet letal za gašenje, 70 gasilskih vozil ter 350 gasilcev. Gasilci so ljudem svetovali, naj zapustijo domove, saj se ognjeni zublji približujejo naseljem. Med drugim so evakuirali več deset otrok iz kampa v bližini predmestja Aten.

Tudi na grškem otoku Rodos se gasilci spopadajo s požarom, ki je zajel velike površine gozda in grmovja. Med drugim so morali evakuirati prebivalce vasi Maritsa, medtem ko turistične nastanitve niso v nevarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več manjših požarov divja na polotoku Peloponez ter na grško-turški meji ob reki Evros. O žrtvah za zdaj ne poročajo. Poleg vročine dodatno težavo predstavljajo vetrovi, ki so na območju Egejskega morja poleti, še posebej avgusta, praviloma močni. Pogosto prinašajo želeno osvežitev, a obenem lahko zanetijo požare, ki se nato zelo hitro razširijo.

Po podobno sušnem in zelo vročem obdobju, kot je tokratno, ki mu je nato sledilo vetrovno obdobje, je v Grčiji leta 2007 izbruhnil pekel, v katerem je umrlo več deset ljudi. Meteorologi spremembo vremena – padec temperatur in okrepitev vetra – pričakujejo za konec tedna.

Številni požari tudi v Severni Makedoniji

O številnih požarih medtem poročajo tudi iz Severne Makedonije. Med drugim je velik požar v preteklih dneh izbruhnil pri kraju Kočani, a jim ga je minulo noč uspelo spraviti pod nadzor, čeprav še ostaja aktiven in potencialno nevaren. Pri gašenju je sodelovalo 500 gasilcev, pripadnikov vojske in drugih ljudi. Ena oseba je bila ranjena, več jih je poiskalo pomoč v bolnišnici zaradi težav z dihanjem.

Glavni izziv ostaja požar pri planinskih vaseh Kostin Dol in Novoselani, kjer gori gozd na nekaj deset hektarjih. Zaradi hribovitega terena je tam nujna pomoč iz zraka, na območju so že gasilni helikopterji. Od danes sicer v državi velja popolna prepoved gibanja v gozdovih.

Pomoč Severni Makedoniji v boju z ognjenimi zublji je že ponudila Slovenija. Kot je na Twitterju sporočila makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska, pogovori že potekajo in Slovenija je pripravljena pomagati z vsemi razpoložljivimi sredstvi, za kar se zahvaljuje slovenskemu kolegu Mateju Toninu.

V Italiji pa so se razmere nekoliko izboljšale. Gasilci so davi sporočili, da so v zadnjih 24 urah opravili 1130 intervencij. Dodali so, da po državi gori pet gozdnih požarov. Policija je ob tem sporočila, da so v ponedeljek aretirali dva domnevna požigalca, ki so ju zalotili pri poskusu požiga. Gre za moška, stara 25 in 80 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Turčiji se požar približuje termoelektrarni

Že sedmi dan pa se s požari soočajo tudi na jugu Turčije. V ponedeljek so oblasti sporočile, da so pogasili 145 požarov, spopadajo pa se še z devetimi. V mestu Milas ob Egejskem morju so ob tem zaskrbljeni, ker se požar približuje termoelektrarni, je na Twitterju posvaril župan mesta Muhammet Tokat. Tokat prihaja iz vrst opozicije in je eden od vse več kritikov odziva turških oblasti na katastrofo, v kateri je življenje izgubilo osem ljudi.

Komentari

Vaš komentar