Vročinski val Lucifer Italiji prinesel rekordno temperaturo

Svet 11. Avg 202118:16 > 12. Avg 2021 10:21 0 komentarjev
Sicilija
Vigili del Fuoco/REUTER

Severna Afrika in južni predeli Evrope so v primežu vročinskega vala, na območju se – v Alžiriji, Italiji, Grčiji in Turčiji – borijo s številnimi požari. Na Siciliji so danes izmerili 48,8 stopinje Celzija, kar je skoraj stopinjo več od najvišje izmerjene temperature v Evropi, ki jo je potrdila Svetovna meteorološka organizacija.

V kraju Floridia v pokrajini Siracusa (Sicilija) se je živo srebro povzpelo na 48,8 stopinje Celzija. Če bo italijanski meteorološki urad to temperaturo potrdil, bo to novi italijanski temperaturni rekord. Ta je do zdaj znašal 48,5 stopinje Celzija in so ga namerili leta 1999, prav tako na Siciliji.

Danes izmerjena temperatura na Siciliji je višja od uradno najvišje temperature v Evropi, ki jo je potrdila Svetovna meteorološka organizacija. To je temperatura 48 stopinj Celzija, ki so jo izmerili leta 1977 v Atenah.

Vročinski val, ki pesti državo, so v Italiji poimenovali Lucifer. Zlasti na Siciliji in v Kalabriji je še okrepil požare, temperature se povzpenjajo krepko nad 40 stopinj Celzija. V osrednjih regijah Toskana in Lacij, vključno z Rimom, pa vremenoslovci ta teden pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi dosegel vrhunec v petek, ko naj bi v 15 mestih izdali najvišje opozorilo pred nevarnostjo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vročina bo v mestih namreč tako močna, da lahko ogroža zdravje splošnega prebivalstva, ne le starejših in šibkih.

Italija
Antonio Parrinello/REUTERS

Sicilija in Kalabrija se sicer že vse poletje borita s požari. Številne so povzročili požigalci, vročina pa jih je pomagala širiti. V zadnjih 12 urah so gasilci posredovali 300-krat. V Kalabriji požari ogrožajo gorsko verigo Aspromonte, ki je na Unescovem seznamu območij posebnega geološkega pomena.

Požari so zahtevali tudi nekaj smrtnih žrtev. V Kalabriji sta po poročanju medijev umrla dva moška, na Siciliji pa je v nesreči s traktorjem življenje izgubil kmet, ki je pomagal pri gašenju ene od kmetij.

Predsednik dežele Sicilije Nello Musumeci je pozval k razglasitvi izrednih razmer, na območju pa se danes mudi tudi italijanski kmetijski minister Stefano Patuanelli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!