Vročinski val na Hrvaškem v enem dnevu vzel dve življenji

Svet 26. Avg 202320:26 1 komentar
VROČINSKI VAL
PROFIMEDIA

Vročinski val je na Hrvaškem, natančneje v Istri, samo v enem dnevu vzel dve življenji. Temperature so se danes povzpele prek 36 stopinj Celzija, večjo ohladitev pa pričakujejo šele v torek ali sredo.

Kot smo poročali, Hrvaško pesti vročinski val, državni hidrometeorološki zavod pa je izdal rdeče vremensko opozorilo za celotno Jadransko obalo in območje Zagreba.

Temperature so se danes povzpele prek 36 stopinj Celzija.

Po poročanju spletnega portala Dnevnik.hr je vročina v Istri vzela tudi dve življenji. V razmiku ene ure sta zaradi odpovedi srca v morju umrla dva starejša moška. Kljub oživljanju jima ni bilo več pomoči, poroča omenjeni spletni portal. Gre za dva hrvaška državljana, stara 72 let.

Močno se segreva tudi morje

Zaradi visokih temperatur se še vedno ogreva tudi morje. Na večini merilnih postaj ob Jadranski obali so danes ob 11. uri namerili nad 27 stopinj, v Malem jezeru na Mljetu pa celo 28,8.

Vročina bo nekoliko popustila v nedeljo, ko za večino države velja oranžno opozorilo, z izjemo Dalmacije, ki bo v rumenem.

Vročinski val
Žiga Živulović jr./Bobo

V začetku naslednjega tedna se bo vreme spremenilo. Temperatura zraka bo na zahodu države nekoliko nižja že v ponedeljek, večji padec temperatur pa vremenoslovci pričakujejo v torek in sredo, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT danes povedala Tanja Renko iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je na svoji spletni strani izdal priporočila za zaščito pred vročino. Opozorili so, da so najbolj ogroženi starejši, otroci in kronični bolniki, ter vsem svetovali izogibanje soncu med 11. in 17. uro.

Več dela imajo zaradi vročine tudi enote nujne medicinske pomoči, kjer obenem ugotavljajo, da število ljudi, ki potrebujejo pomoč zaradi posledic vročine, vseeno ni veliko.

Vodja nujne medicinske pomoči v zagrebškem univerzitetnem kliničnem centru je za HRT tako dejal, da imajo v zadnjih nekaj dneh vsak dan enega ali dva pacienta zaradi vročinske izčrpanosti ali vročinskega udara. Dodal je, da to ni število, ki bi ga sicer pričakovali za tako visoke temperature, in ocenil, da se ljudje bolj pazijo in sprejemajo priporočila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje