Vrstijo se odzivi na krvavi napad na bolnišnico: “To je vojni zločin”

Svet 17. Okt 202321:56 6 komentarjev
napad na bolnišnico v Gazi
Reuters TV/REUTERS

V raketnem napadu na bolnišnico v Gazi je umrlo več sto ljudi, številni so še ujeti pod ruševinami. Iz sveta se vrstijo številne obsodbe napada.

Izraelske sile so v raketnem napadu na bolnišnico v Gazi ubile najmanj 500 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v oblegani palestinski enklavi. Bolnišnica v osrednji Gazi naj bi v času napada nudila zatočišče številnim beguncem, ki so zapustili domove pred napovedano izraelsko invazijo.

Po navedbah ministrstva so po napadu številne žrtve še vedno ujete pod ruševinami, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

“V bolnišnici je bilo na stotine bolnikov in ranjencev ter ljudi, ki so bili prisilno pregnani z domov,” je sporočil urad vlade pod vodstvom skupine Hamas, ki je napad označil za vojni zločin.

Vrstijo se obsodbe: “Kar se je zgodilo nocoj, je enako genocidu”

Iz sveta se medtem vrstijo ostre obsodbe krvavega napada na bolnišnico. “Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odločno obsoja napad na bolnišnico Al Ahli Arab na severu Gaze,” je prvem odzivu na omrežju X zapisal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je pozval k takojšnji zaščiti civilistov ter k preklicu izraelskih ukazov za evakuacijo.

Po virtualnem srečanju z voditelji EU se je na napad na bolnišnico odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je opozoril, da napad na infrastrukturo “ni v skladu z mednarodnim pravom”.

Izraelski napad je obsodil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je pozval vse človeštvo, naj ukrepa in ustavi “brutalnost v Gazi”. Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je napad označilo za nevarno kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Izraelski zračni napad na palestinsko bolnišnico v Gazi je vojni zločin, so zapisali v palestinski nevladni organizaciji za človekove pravice Al Mezan. Dodali so, da so bolnišnice “upravičene do posebne zaščite” po mednarodnem humanitarnem pravu.

Predstavnica Palestinskega Rdečega polmeseca Nebal Farsak je dejala, da številni ljudje, ki so bili v bolnišnici in upoštevali izraelsko zahtevo po evakuaciji, niso bili zmožni potovati na jug. “Prisiljeni so v evakuacijo pod neprestanim bombardiranjem. Na voljo je edino bolnišnico, kjer mislijo, da bodo na varnem,” je dejala in dodala: “To je genocid. To je vojni zločin”.

mama z mrtvim otrokom v Gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

“Pokol v bolnišnici Al Ahli Arab je dogodek brez primere v naši zgodovini. Čeprav smo bili priča tragedijam v preteklih vojnah in dneh, je to, kar se je zgodilo nocoj, enako genocidu,” je dejal tiskovni predstavnik palestinske civilne zaščite Mahmoud Basal.

Tudi Egipt je obsodil napad na bolnišnico v Gazi in ga označil za nevarno kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Predstavnik humanitarne organizacije MedGlobal Zaher Sahloul je izraelski napad na bolnišnico označil za “najhujši napad na zdravstveno ustanovo v 21. stoletju”.

“Bombardiranje se morajo ustaviti takoj. Za to ni opravičila,” pa je na omrežju X zapisal eden najvišjih predstavnikov cerve v Jeruzalemu Richard Sewell. Dejal je, da je bolnišnica v Gazi prejela “neposreden udarec izraelske rakete” ter da je bilo ubitih na stotine žensk in otrok. Dejanje je označil za namerno ubijanje ranljivih civilistov.

Napad sprožil ulične nemire

Po pokolu v bolnišnici se je več sto jeznih Palestincev podalo na ulice Ramale in izbruhnili so spopadi s palestinskimi silami, navaja francoska tiskovna agencija AFP. “Izgini”, “Ljudstvo hoče, da predsednik pade”, so vzklikali demonstranti.

Po krvavem dogodku je v jordanski prestolnici Aman jezna množica poskušala vdreti v izraelsko veleposlaništvo. Policisti so jim to preprečili z vodnimi topovi.

Več sto ljudi se je zbralo tudi pred francoskim veleposlaništvom v Tunisu. Zahtevali so odpoklic francoskega in ameriškega veleposlanika v Tuniziji, poroča AFP.

Rusija in Združeni arabski emirati pa so zaradi napada za sredo zahtevali sklic nujne sejo Varnostnega sveta ZN.

Razglašeno tridnevno žalovanje

Napad na bolnišnico se je zgodil brez predhodnega opozorila, poroča Al Jazeera. Izraelska vojska poročil o napadu še ni komentirala, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Izraelske obrambne sile (IDF) pa trdijo, da prvi rezultati preiskave kažejo, da je eksplozijo v bolnišnici v Gazi povzročila neuspešna izstrelitev Hamasove rakete, objavo i24NEWS na omrežju X povzema Guardian.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi krvavega napada razglasil tridnevno žalovanje.

Nedolgo pred tem napadom so Združeni narodi poročali o obstreljevanju ene od svojih šol v Gazi, v katerem je umrlo najmanj šest ljudi.

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo po najnovejših podatkih ubitih več kot 3.000 ljudi, več kot 12.500 pa je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje