Vrtoglavi zneski, ki jih je Marija Šerifović odštela za nadomestno mater v ZDA

Svet 17. Dec 202305:50 1 komentar
Marija Šerifović
Foto: PROFIMEDIA

Znana srbska pevka Marija Šerifović, ki je Srbijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije, je postala mamica. Sina Maria je rodila nadomestna mati iz ZDA. A cene za nadomestno materinstvo v ZDA so zares vrtoglave, poleg tega nadomestno materinstvo sproža še kopico pravnih in etičnih dilem.

Srbska pevka Marija Šerifović je dobila sina, ki ga je poimenovala Mario.

“Nebo je razsvetlila najlepša zvezda mojega življenja,” je pevka zapisala na Instagramu. “Naj te življenje vodi po najlepših poteh, sin. Jaz te bom s svojo ljubeznijo varovala pred žalostjo in pred ljudmi,” je še dodala ob posnetku dojenčka.

Marija Šerifović, otrok
Foto: Marija Šerifović/Instagram

Da pričakuje otroka, javnost ni vedela. Marija Šerifović namreč ni bila noseča, otroka je donosila nadomestna mati iz Združenih držav Amerike.

Večkrat je poskušala zanositi, a neuspešno

Pot Marije Šerifović do otroka je bila izjemno dolga in zapletena. V intervjuju za srbski portal Blic je razkrila, da je večkrat poskušala zanositi, a neuspešno. A o tem javnost ni vedela ničesar. Skozi večkratne poskuse umetne oploditve je šla sama, svojim oboževalcem pa o težavah, s katerimi se je soočala, dala vedeti ničesar. Šerifović ni dovolila, da bi njene težave postala javna tema.

Želja po otroku je bila večja od neuspeha, je dejala in dodala, da ni nameravala odnehati. Pred tremi leti je nato začela razmišljati o nadomestnem materinstvu, čez leto dni pa je začela postopek. Šerifović je nadomestni materi neizmerno hvaležna in jo spoštuje.

Identiteta očeta dojenčka bo ostala neznana, kot starš bo v dokumentih navedena le Šerifović. Pevka je Blic povedala še, da je podpisala pogodbo o zaupnosti.

Koliko stane nadomestno materinstvo v ZDA?

V povprečju je treba za otroka, ki ga donosi in rodi mati iz Združenih držav Amerike, odšteti od 120.000 do 146.000 evrov, piše Blic. “Nadomestno materinstvo je nekoliko cenejše v Vzhodni Evropi in Južni Ameriki, kjer lahko stane okoli 46.000 evrov. Vendar je iskanje zanesljive agencije lahko precejšen zalogaj,” so pojasnili v eni izmed agencij, ki se z nadomestnim materinstvom ukvarja v ZDA.

Postopek iskanja nadomestne matere, organizacije in pravnih storitev za pare, ki nimajo strokovnega znanja in časa, pogosto opravijo agencije. Za začetek postopka je običajno treba plačati od 18.000 do 27.000 evrov. Za pravne storitve, kamor sodi tudi pogodba, agencije običajno računajo med 7.300 in 9.000 evrov.

Umetna oploditev stane od 23.000 do 32.000 evrov. Nadomestna mati v procesu dobi med 50.000 in 67.000 evrov. Znesek se lahko poviša, če je že v preteklosti uspešno rodila otroka ali če prihaja iz določenih geografskih območij. Predporodna nega nadomestne matere običajno stane od 4.500 do 9.000 evrov.

V to so vključeni obiski ginekologa, mesečni ultrazvoki, jemanje vitaminov in dopolnil ter pregledi pri agenciji. Strošek poroda običajno krije zdravstveno zavarovanje, vendar lahko doplačila bodo starše stanejo med 4.500 in 9.000 evrov.

Nosečnica
PROFIMEDIA

Po rojstvu otroka morajo starši, ki prihajajo iz tujine, za otroka dobiti državljanstvo in potni list. Postopek običajno traja tri ali štiri tedne. Nekatere države zahtevajo tudi DNK test, ki v ZDA stane okoli 9.000 evrov. Starši morajo plačati tudi notarja, prevajanje in potne stroške.

Običajno v ceno ni vključeno darovanje jajčec, namestitev staršev v hotelu, letalske vozovnice, pravni postopki v državi staršev ter nujna medicinska oskrba otroka ali nadomestne matere. Celoten strošek je mogoče oceniti na od 145.000 do 177.000 evrov, piše N1 Sarajevo.

Nevarnost trgovine z ljudmi, finančna stiska mater in ‘nezaželeni’ otroci

A nadomestno materinstvo je lahko tudi zelo problematično. Številne ženske postanejo nadomestne matere zaradi finančne stiske. Nadomestno materinstvo tako sproža pomisleke glede varnosti otrok in mater ter tveganja za trgovino z ljudmi. Zaradi teh razlogov se je na primer Gruzija nedavno odločila, da bo prepovedala nadomestno materinstvo za vse, ki niso njihovi državljani.

Gruzijski zunanji minister Zurab Azarašvili je izpostavil možnost, da bi bili otroci žrtve trgovine z ljudmi ali trgovine z organi. “Ker je bilo področje neurejeno, nismo mogli vedeti, kam ti otroci odhajajo,” je dejal po poročanju portala Eurasianet.

Nadomestno materinstvo bilo pred vojno močno razširjeno tudi v Ukrajini, kjer imajo eno liberalnejših zakonodaj. Po ruski invaziji je v državi obtičalo več 100 novorojenčkov, do katerih starši niso mogli.

Na številna vprašanja glede pravno nejasno urejenega področja nadomestnega materinstva, je leta 2014 opozoril primer avstralskega para. Ta naj bi od tajske nadomestne matere, ki jima je rodila dvojčka, sprejel le zdravo deklico, fantek z Downovim sindromom pa je ostal na Tajskem.

noge dojenčka
PROFIMEDIA

Na slovenskem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so takrat za STA pojasnili, da slovenska pravna ureditev ne določa nadomestnega materinstva kot oblike oploditve z biomedicinsko pomočjo. Če bi bila v Sloveniji takšna pogodba sklenjena, ne bi bila veljavna. “Nadomestno materinstvo je v slovenskih in tudi evropskih strokovnih krogih etično in pravno vprašljivo,” so poudarili.

V Italiji pa želijo narediti še korak naprej: vlada premierke Giorgie Meloni predlaga, da bi nadomestno materinstvo postalo “univerzalno kaznivo dejanje”.

Vlada je vložila predlog zakona, po katerem bi lahko kazensko preganjali Italijane, ki dobijo otroke preko nadomestnih mater v tujini. V Italiji je nadomestno materinstvo sicer nezakonito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje