Vse več evropskih držav proti Madžarski zaradi kršenja pravic LGBTIQ+

Slovenija 07. Apr 202314:48 3 komentarji
LGBTIQ+
PROFIMEDIA

Po odločitvi vlade, da se bo Slovenija pridružila tožbi Evropske komisije proti Madžarski zaradi kršenja pravic pripadnikov skupnosti LGBTIQ+, se tej pridružuje vse več držav EU. Podprle so jo še Nemčija, Francija, Grčija in Irska. skupno se je tako tožbi pridružilo že 15 držav.

Tožbi Evropske komisije proti Madžarski zaradi kršenja pravic pripadnikov skupnosti LGBTIQ+ se je skupno pridružilo 15 držav. Po četrtkovi odločitvi vlade, da se tožbi pridruži tudi Slovenija, so postopek proti Budimpešti podprle še Nemčija in Francija ter Grčija in Irska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska je junija 2021 s spremembami vrste različnih predpisov, ki se med drugim nanašajo na medijske storitve, oglaševanje in izobraževanje, uzakonila številne prepovedi in omejitve glede vsebin, ki spodbujajo ali prikazujejo identificiranje z drugačno identiteto od tiste, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost.

Evropska komisija je Madžarsko takoj opozorila na neskladnost nekaterih določb z zakonodajo EU ter zaradi neodzivnosti proti njej sprožila postopek ugotavljanja kršitev prava EU, nato pa decembra lani proti Budimpešti vložila tudi tožbo pred Sodiščem EU.

Evropska komisija se je za postopek proti Madžarski odločila zaradi diskriminacije ljudi na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Tožbo so poleg že navedenih držav podprle še Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska, pa tudi Evropski parlament.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje