Vse več mladih umira zaradi raka debelega črevesa in danke

Svet 09. Feb 202405:15 3 komentarji
Rak debelega črevesa
Foto: PROFIMEDIA

V študijah porast pripisujejo trem dejavnikom, vsi so povezani z življenjskim slogom.

Število smrti zaradi raka debelega črevesa in danke med mladimi Evropejci bi se lahko letos, v primerjavi z letom 2018, povečalo za tretjino, so v nedavni študiji napovedali raziskovalci z Univerze v Milanu.

V znanstvenem članku avtorji celo predpostavljajo, da bo letos za to obliko raka v Evropi umrlo največje število mladih doslej. Našteli pa so tudi dejavnike, ki bi lahko pripomogli k porastu bolezni, vsi so povezani z življenjskim slogom. Prvi je prekomerno uživanje alkohola, drugi nizka stopnja telesne aktivnosti, tretji pa debelost, ugotovitve raziskovalcev povzema Bussines Insider.

Raziskovalci so napovedi postavili s pomočjo analize podatkov o umrlih med letoma 1970 in 2018, ki so jih našli v zbirkah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in evropske statistične agencije Eurostat. Ogledali so si podatke večine držav članic EU.

Napoved, da bo umrljivost pri mladih, starih med 25 in 49 let, zaradi raka letos kar za tretjino večja kot leta 2018, temelji na analizi podatkov iz Velike Britanije, kjer so ocene najbolj negativne. Število smrtnih primerov raka na debelem črevesu in danki naj bi bilo letos na Otoku pri mladih moških večje za 26 odstotkov, pri mladih ženskah pa za 48 odstotkov. Večjo umrljivost zaradi raka na debelem črevesu ali danki med mladimi raziskovalci napovedujejo tudi v drugih državah, med njimi so Italija, Nemčija, Španija in Poljska.

Podobno črne napovedi tudi na drugi strani Atlantika

Podobno povečanje smrtnosti pri mladih z rakom debelega črevesa ali danke zaznavajo tudi v ZDA, je povedala ameriška raziskovalka raka Christina Annunziata, ki je zaposlena pri ameriškem združenju raka. Organizacija je v študiji, objavljeni pred slabim mesecem, ugotovila, da je rak debelega črevesa ali danke na prvem mestu po umrljivosti moških z rakom, pri ženskah pa drugi najbolj smrtonosen rak. Številke smrtnih primerov zaradi te oblike raka v ZDA naraščajo od konca 90. let, piše Bussines Insider.

“Menim, da so pripombe v italijanski študiji o debelosti, prehrani in uživanju alkohola vsekakor utemeljene,” je raziskovalka komentirala ugotovitve kolegov iz Evrope.

Zakaj za to obliko raka umirajo predvsem mladi?

Rak debelega črevesa oziroma danke velja za bolj smrtonosnega pri mladih, saj se pri mlajših osebah rak debelega črevesa ali danke po navadi pokaže v bolj agresivni obliki, je izpostavil glavni avtor študije Carlo La Vecchi. Številke italijanske študije so sicer pokazale, da se bo povprečno število primerov smrti zaradi te oblike raka v celotni populaciji zmanjšalo.

Direktorica ameriškega centra za kolorektalnega raka pri mladih Kimmie Ng agresivno obliko raka pri mladih prav tako pripisuje okoljskim dejavnikom, ki jim ljudje pred leti niso bili tako izpostavljeni. “Predvidevamo, da kombinacija okoljskih dejavnikov spreminja naš mikrobiom in vpliva na delovanje imunskega sistema, zato pa so osebe v mlajših letih bolj dovzetne za te oblike bolezni,” je ocenila.

Se pa število smrtnih primerov raka danke in debelega črevesa med mladimi zmanjšuje v državah z boljšim dostopom do presejalnih testov. Avtorji italijanske študije vladam poleg pogostejšega izvajanja presejalnih testov priporočajo tudi, naj razmislijo o krepitvi politik, ki mlade spodbujajo k športu, boljši prehrani in manjšemu uživanju alkohola. “Ljudje si morajo prizadevati za ohranjanje zdrave telesne teže, prehrano z veliko sadja, zelenjave in malo rdečega mesa, za redno telesno aktivnost in omejitev uporabe tobaka in alkohola,” je pozvala tudi ameriška raziskovalka Annunziata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje