Vse več nejasnosti v sodnem procesu proti Trumpu in 18 soobtoženim

Svet 07. Sep 202309:30 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: Amr Alfiky/REUTERS

Obsežen kazenski proces v primeru četrte obtožnice proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki med drugim vsebuje očitke o vpletanju v volitve leta 2020 ter pritiskih na uradnike z namenom spremembe volilnih izidov, bo velik pravni zalogaj. Vsi obtoženi, poleg Trumpa je obtoženih še 18 ljudi, so zanikali krivdo in se odrekli skupni navzočnosti pred sodniki v Atlanti.

Četrta obtožnica proti nekdanjemu predsedniku Združenih držav Amerike (ZDA) Donaldu Trumpu bo očitno predstavljala velik pravni zalogaj. Obtožnica se nanaša na vpletanje v izide volitev v Georgii leta 2020 z namenom spremembe volilnih izidov.

Ob Trumpu je obtoženih še 18 ljudi, tožilstvo pa želi, da bi vsem sodili skupaj v okviru enega procesa. Slednjega obtoženi, ki se jim očitajo različna kazniva dejanja, povezana z vmešavanjem v volitve, ne želijo. Nekdanji predsednik ZDA je obtožen 13 kaznivih dejanj.

Trije izmed njih so na okrožno sodišče naslovili zahtevo za pospešen proces, kar jim je bilo ugodeno. Sodišče je za datum sojenja določilo 23. oktober. Želje, da bi jim sodišče v okviru hitrega postopka sodilo ločeno, pa ne.

Še pet obtoženih želi, da se proces z državnega prestavi na zvezno sodišče. Kakšne bodo zahteve drugih obtoženih še ni znano, se pa poznavalci bojijo, da bi utegnil sodni proces razpasti na več manjših procesov. To želi preprečiti tudi tožilstvo, vendar ob tem vztraja pri enem skupnem sodnem procesu, saj da je le en proces mogoče izpeljati v znosnem časovnem okviru. Ta naj bi po ocenah tožilstva trajalo okoli štiri mesece, med procesom pa bo zaslišalo približno 150 prič. Predvidena časovnica sojenja ne vključuje postopka izbire porote.

Sodnik “zelo skeptičen” glede začetka skupnega procesa

Višji okrožni sodnik Scott McAfee je bil obtožencem, za razliko od zahtev po ločenih hitrih postopkih, pripravljen zagotoviti pravico po pospešenem sojenju. “Zato tudi ostajamo pri datumu začetka procesa 23. oktobru. Vendar, kot kaže, tožilstvo vztraja, da vsi obtoženi ostanejo pod okriljem enega procesa,” je dejal McAfee. Tožilcem je zato dal deset dni časa, da pojasnijo, kako bi bilo obtožence mogoče obdržati skupaj pod enim procesom.

Poudaril je, da ostaja “zelo skeptičen” glede tega, da bi Trumpu in 18 soobtoženim lahko že naslednji mesec sodili skupaj. Dodal je, da ob tem ostaja še veliko drugih odprtih vprašanj, medtem ko se zelo hitro bliža datum za sojenje obtožencem, ki so zahtevali pospešen proces, poroča Reuters. Odločitve glede zahteve petih obtožencev, s Trumpovim šefom kabineta na čelu, o sojenju pred zveznim sodiščem sodišče še ni sprejelo.

Trump vztraja, da gre za politično motiviran proces

Trump je sicer večkrat zanikal kakršno koli kršitev in sodne procese proti sebi označil za politično motivirane. Vztraja, da ga sodno preganjajo, saj želijo vplivati na tekmo pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, v kateri je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

V Washingtonu se bo sojenje v zvezi s prizadevanji za spreobrnitev izida volitev leta 2020 proti Trumpu začelo 4. marca prihodnje leto. Obtožbe v tem primeru med drugim vključujejo tudi zaroto za oviranje uradnega postopka in se nanašajo na skupno sejo kongresa 6. januarja 2021, ki je bila tarča napada Trumpovih podpornikov.

Sodni proces proti Trumpu zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti se bo na Floridi začel 20. maja prihodnje leto, sodni proces v državi New York zaradi kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju, pa je razpisan za 25. marec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!