Vučić Dodika pozval k sodelovanju v skupnih institucijah BiH

Svet 14. Jan 202218:16 > 18:19 0 komentarjev
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Profimedia

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika in vse politične sile v Republiki srbski pozval k sodelovanju v skupnih institucijah BiH. Vučić je opozoril tudi na obstoj političnih akterjev, ki skušajo z lažmi vso krivdo prevaliti na srbski narod.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru s srbskim članom predsedstva BiH Miloradom Dodikom v Beogradu izjavil, da njegovo opozorilo ni zahteva, naj se politični predstavniki v Republiki srbski s čimerkoli strinjajo ali glasujejo za karkoli. Želi ravno nasprotno, in sicer da miza, za katero morajo sedeti predstavniki Republike srbske, ne sme biti nikoli prazna.

Vučić sankcije ZDA proti Dodiku in drugim uradnikom Republike srbske vidi kot “grozen precedens”. Poudaril je, da lahko prinesejo le katastrofalne posledice za razvoj odnosov med tremi narodi in obema entitetama v BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. “Sankcije so vedno prinašale le probleme in nikoli rešitev,” je dodal Vučić.

Kot so sporočili iz Vučićevega urada, je Dodikovo stališče, da se proti Republiki srbski in srbskemu ljudstvu v BiH vodi politična in medijska kampanja brez primere, ne samo v Sarajevu, ampak tudi v številnih zahodnih centrih moči.

V zvezi s tem je poudaril, da so praznovanje dneva Republike srbske 9. januarja spremljale brutalne žaljivke iz Sarajeva in številnih zahodnih politikov. Oblasti v Banjaluki so namreč v nedeljo obeležile 9. januar kot državni praznik, kljub temu da ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega.

ZDA so v torek pozvale oblasti BiH, naj raziščejo poročila, ki poveličujejo vojne zločine in incidente proti povratnikom v mesta, iz katerih so bili izgnani. Dodik medtem opozarja, da je zaradi enostranskega in pristranskega pristopa ZDA skoraj nemogoče, da bi se srbski narod boril za pravičnost in dosledno izvajanje daytonskega sporazuma.

Vučić in Dodik sta se pogovarjala tudi o pomembni finančni podpori Republiki srbski. Dogovorila sta se, da bo 27. januarja potekal sestanek med Srbijo in Republiko srbsko, na katerem bodo odločali o strateških gospodarskih projektih in nadaljnjem izboljšanju sodelovanja na vseh področjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!