Vučić: Ne bomo pozabili na leto 1999, sankcij zoper Rusijo ne bo

Svet 25. Feb 202219:46 > 21:32 2 komentarja
Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

V luči ruske agresije na Ukrajino je srbski predsednik Aleksandar Vučić podal izjavo za javnost, v kateri je povedal, da Srbija v celoti podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine. Prav tako je poudaril, da spoštujejo mednarodno pravo, da pa bo Srbija upoštevala svoje interese in za zdaj sankcij zoper Rusijo ne bo uvedla.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da se je Srbija v luči ruske invazije na Ukrajino soočala s težkimi pritiski. “V preteklih dneh smo poskušali zavzeti stališče do vprašanja krize v Ukrajini. Zavzemamo se za spoštovanje mednarodnega prava, saj to pomeni nadaljnjo krepitev našega položaja,” je dejal srbski predsednik in dodal, da je to najboljši način za zaščito Srbije, saj da Srbija svojo politiko snuje na podlagi mednarodnega prava. Ob tem je dodal, da Srbija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine.

A poudaril je še: “Imamo svoje vitalne, nacionalne in državne interese, vendar prav tako spoštujemo dolgoletna prijateljstva in ne bomo pozabili let 1999 in 2015.” Kar se tiče sankcij zoper Rusijo je Vučić dejal, da Srbiji ni v interesu, da uvaja sankcije proti katerikoli državi. “Srbija spoštuje mednarodne norme predvsem zato, da bi zaščitila interese svojih državljanov. Pri odločanju o sankcijah zoper katerekoli države se bo Srbija ukvarjala izključno z lastnimi interesi. “V tem trenutku Srbija ne bo uvedla nobenih sankcij zoper Rusijo,” je poudaril in dodal, da bo Srbija, kar se zadeva sankcij, ravnala izključno upoštevajoč lastne interese.

Glede stališča o vojni v Ukrajini pa bo Srbija spoštovala načelo vojaške nevtralnosti.

V času vojne na Kosovu je Nato leta 1999 bombardiral Zvezno republiko Jugoslavijo.

Leta 2015 je Rusija blokirala sprejetje resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o Srebrenici, ki obsoja genocid julija 1995. Resolucijo so podprle ZDA, Velika Britanija in države članice Evropske unije. Rusija je dala veto na sprejetje dokumenta. Deset držav je glasovalo za, štiri so se vzdržale, vključno s Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje