Vzroki za primere akutnega hepatitisa pri otrocih še nejasni

Svet 26. Apr 202217:17 0 komentarjev
hepatitis
PROFIMEDIA

Natančni vzroki za pojav akutnih primerov hepatitisa so trenutno še nejasni, je danes na tiskovni konferenci v Stockholmu sporočila direktorica agencije EU za zdravje (ECDC) Andrea Ammon. Raziskave kažejo na sorodnost z okužbami z adenovirusi, vendar natančne povezave med njima še niso našli.

Direktorica ECDC Andrea Ammon je pojasnila, da trenutno preiskujejo približno 190 prijavljenih primerov po vsem svetu, od tega približno 40 v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Po podatkih ECDC je bilo doslej največ primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, mlajših od deset let, zabeleženih v Veliki Britaniji. Po besedah direktorice ECDC so o primerih doslej poročali tudi v desetih državah EGP ter Izraelu in ZDA.

V Sloveniji sumijo, da bi lahko en otrok imel hepatitis neznanega izvora. To je v ponedeljek v izjavi za medije sporočila infektologinja Mojca Matičič. Dodala je, da podrobne rezultate preiskav še čakajo, otrokovo zdravstveno stanje pa je dobro. Ob tem je starše pozvala, naj se v primeru pojava simptomov obrnejo na pediatre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!