Washington o poljski zakonodaji: na udaru je ena od večjih ameriških investicij

Svet 12. Avg 202118:00 > 18:50 0 komentarjev
Poljska
Tomasz Pietrzyk/Agencja Gazeta/REUTERS

ZDA so kritične do spreminjanja medijske zakonodaje na Poljskem. Kot so sporočili s State Departmenta, so spremembe usmerjene zoper do poljske vlade kritičen televizijski kanal, ki je v lasti ameriškega podjetja in predstavlja eno od največjih ameriških investicij na Poljskem.

Spreminjanje medijske zakonodaje na Poljskem, ki bo po mnenju kritikov vodilo v kratenje medijskih svoboščin, je precej vznemirilo Washington. Poljski poslanci so namreč včeraj pozno zvečer potrdili zakonodajne spremembe, ki predvidevajo omejitve za medijske hiše, ki so v večinski lasti podjetij s sedežem onkraj evropskega gospodarskega prostora (EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška).

Spremembe medijske zakonodaje med drugim predvidevajo, da prejemniki licenc ne smejo biti odvisni od lastnika, ki ima sedež zunaj evropskega gospodarskega prostora. Kot trdijo kritiki, vlada z zakonodajnimi spremembami želi utišati televizijski kanal TVN24, ki je del skupine TVN in je v lasti ameriškega Discoveryja. TVN24 je kritičen do konservativne poljskega vlade, ki jo vodi premier Mateusz Morawiecki, licenca pa televizijskemu kanalu poteče 26. septembra.

Poljska
Jakub Wlodek/Agencja Gazeta/REUTERS

Spremembe medijske zakonodaje, ki so jih včeraj potrdili poslanci spodnjega doma poljskega parlamenta (sejma), mora potrditi še poljski senat. Tam ima večino opozicija.

“Velika skrb” za ZDA

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da sprejetje zakonodajnih sprememb za Washington predstavlja “veliko skrb”. Zapisal je, da je zakon usmerjen zoper “najbolj gledano neodvisno informativno televizijsko postajo Poljskem”, ki je ena od večjih ameriških investicij v tej državi.

“Svobodni in neodvisni mediji utrjujejo naše demokracije, delajo transatlantsko zavezništvo odpornejše, in so temelj naših bilateralnih odnosov,” je v izjavi prav tako zapisal Blinken in dodal, da bi lahko sprejetje zakonodaje vplivalo na “ugodno investicijsko klimo” na Poljskem.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je kritiko ameriškega State Departmenta zavrnil. Zakon po njegovem ne cilja konkretnega televizijskega kanala. “Gre za dopolnjevanje regulacij, da podjetja izven Evropske unije ne bi kupovala medijev na Poljskem,” je pojasnil na novinarski konferenci.

Poljska
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/REUTERS

Spremembe medijske zakonodaje niso edine, ki vznemirjajo Washington. V ZDA so prav tako kritični do zakonodajnega predloga, ki uvaja časovno omejitev, do kdaj lahko Judje, ki so jim med drugo svetovno vojno zaplenili lastnino, to še lahko zahtevajo nazaj.

Spreminjanje poljske zakonodaje so obsodili tudi v Bruslju. Podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za vrednote Věra Jourová je na Twitterju zapisala, da predlog poljske medijske zakonodaje pošilja “negativen signal” in pozvala k sprejetju zakonodaje o medijski svobodi na ravni EU, ki bi “zagotavljala medijsko svobodo in podpirala vladavino prava”.

Načrtovane spremembe medijske zakonodaje in načrt za okrevanje po pandemiji covida-19 so, spomnimo, vodili do razpada poljske vladajoče koalicije. V torek oziroma dan pred glasovanjem o spremembah medijske zakonodaje je premier Morawiecki odstavil svojega namestnika Jaroslawa Gowina, ki vodi stranko Sporazum, stranka, ki ima v sejmu trinajst poslancev, pa je odpovedala sodelovanje z vlado Morawieckega. Morawiecki bo sicer še naprej vodil poljsko vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!