Washington Post: FBI je več mesecev odlašal s preiskavo Donalda Trumpa

Svet 20. Jun 202318:58 1 komentar
Donald Trump
Profimedia

Po poročanju ameriškega časnika Washington Post je FBI je več mesecev odlašal z začetkom preiskave nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in vodilnih sodelavcev pri prizadevanjih za spodkopavanje izida predsedniških volitev leta 2020 in z njimi povezanega napada na ameriški kongres januarja 2021.

FBI je več mesecev odlašal z začetkom uradne preiskave nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in vodilnih sodelavcev pri prizadevanjih za spodkopavanje izida predsedniških volitev leta 2020, ker so se uradniki pravosodnega ministrstva bali, da jih bodo republikanci obtožili politizacije, je poročal Washington Post.

Ameriški časnik navaja besede zveznih tožilcev in drugih, ki so želeli nemudoma sprožiti preiskavo, vendar pa zvezna policija FBI tega uvodoma ni hotela. Podobno zadržano je bilo tudi novo vodstvo pravosodnega ministrstva.

Na koncu naj bi jih v ukrepanje prepričala preiskava posebnega odbora v predstavniškem domu kongresa, vendar se je preiskava Trumpa začela šele, ko je pravosodni minister Merrick Garland novembra lani imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha.

Tega je zadolžil, da izvede preiskavo odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in preiskavo spodkopavanja izida volitev ter Trumpove vloge pri napadu na kongres 6. januarja 2021.

Smith je proti Trumpu že vložil obtožnico zaradi dokumentov in sojenje se bo načeloma začelo sredi avgusta na Floridi. Obtožnico glede volitev in napada pa še pripravlja.

Garland je hkrati z imenovanjem Smitha imenoval še posebnega tožilca za preiskavo odkritja dokumentov pri predsedniku Joeju Bidnu iz časov, ko je bil podpredsednik ZDA.

Ta preiskava še traja, vendar pa je Biden po odkritju takoj ukazal vrniti vse dokumente in je odprl vrata za nadaljevanje preiskave na njegovem domu in drugje. Trump dokumentov ni hotel vrniti, dokler mu jih niso zaplenili.

Tožilec J. P. Cooney je po navedbah Washington Posta že februarja 2021 vztrajal, da se preiskava razširi na povezave med napadalci na kongres in ljudi okoli Trumpa. Najvišji uradniki ministrstva so zavrnili ta predlog, ker so bili zaskrbljeni zaradi političnih tveganj.

Najvišji uradniki pravosodnega ministrstva, vključno z ministrom Garlandom, so namesto tega spodbujali tožilce, naj gradijo primere z napredovanjem po lestvici od spodaj navzgor, kot je običajno v primerih korupcije korporacij ali pregona mafijcev.

Washington Post pri poročanju navaja pregled notranjih dokumentov, sodnih spisov, kongresnih zapisov ter tudi pogovore s sedanjimi in nekdanjimi uradniki vlade. Povzema sestanke in razprave zlasti znotraj FBI ob začetku preiskave.

Vodilni uradniki ministrstva so na začetku zavrnili predlog, ki bi se osredotočil na dokumente, s katerimi je Trump pritiskal na svojega podpredsednika ZDA Mika Pencea, naj v kongresu zavrne izide volitev po zveznih državah.

Smithova preiskava zajema vse to in tudi prizadevanja Trumpovih ljudi, da imenujejo tako imenovane lažne elektorje, ki bi razglasili njegovo zmago po državah, če bi Pence prave izide volitev razveljavil.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje