Trumpa kazensko ovadili zaradi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše

Svet 09. Jun 202306:29 1 komentar
Donald Trump
REUTERS/Brian Snyder

Po poročanju ameriških medijev je posebni zvezni tožilec Jack Smith vložil obtožnico proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je po izteku mandata leta 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido.

Obtožnica zoper Donalda Trumpa je zapečatena, pravosodno ministrstvo ZDA pa novice ni takoj komentiralo. Novico je sicer potrdil sam Trump, ki je sporočil, da je “nedolžen človek”, in dodal, da si ni mislil, da se takšna stvar lahko zgodi nekdanjemu predsedniku ZDA.

Televizija NBC poroča, da se mora Trump oglasiti na zveznem sodišču v Miamiju, kjer bo aretiran in se bo soočil z obtožnico, ki naj bi zajemala sedem točk, med drugim zaroto, lažne izjave in nezakonito hrambo zaupnih dokumentov.

Trumpovi odvetniki se že dogovarjajo s tajno službo ZDA, tožilci in sodiščem glede logističnih vprašanj okrog njegovega soočenja z obtožnico na zveznem sodišču v Miamiju na Floridi.

To je prva zvezna obtožnica proti bivšemu predsedniku v zgodovini ZDA, Trumpa pa kazensko preganjajo že na državnem sodišču v New Yorku zaradi kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016.

Posebni zvezni tožilec Jack Smith še pripravlja zvezno obtožnico zaradi Trumpovih poskusov razveljavitve izida predsedniških volitev 2020 in napada na kongres. Državna tožilka v Georgii pa pripravlja podobno obtožnico na državni ravni.

Kazenske ovadbe po mnenju pravnih strokovnjakov sicer ne bodo vplivale na to, ali se bo lahko potegoval za predsednika ali ne. Kazenski pregoni Trumpu za zdaj politično celo koristijo, saj ga njegovi volivci ne zapuščajo, ampak ga imajo celo še raje. V anketah med republikanskimi predsedniškimi kandidati za volitve 2024 krepko vodi, vsaka novica okrog pregona pa mu pomaga zbrati nove milijone dolarjev.

Trump ob odhodu iz Bele hiše odnesel zaupne dokumente

Spomnimo, Trump se je po odhodu s predsedniškega položaja zapletel v afero, potem ko je s seboj odnesel več škatel zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Po sporu z Nacionalnim arhivom, ki je več mesecev zaman skušal pridobiti dokumente, je zvezna policija FBI avgusta lani preiskala Trumpov dom na Floridi in dokumente zaplenila, nekatere med njimi označene z najvišjo stopnjo tajnosti.

Trumpovi odvetniki so na koncu predali dokumente, a ne vseh, kot je razkrila preiskava FBI na posestvu Mar a Lago. Pravosodni minister Merrick Garland je za preiskavo obtožb proti Trumpu glede zaupnih dokumentov imenoval posebnega tožilca.

Trump, ki je napovedal vnovično kandidaturo za predsednika ZDA leta 2024, je preiskavo kritiziral kot politično motivirano in trdil, da gre za poskus njegovih nasprotnikov, da bi mu preprečili ponoven vstop v Belo hišo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.