WHO: Doslej prijavljenih več kot 200 domnevnih primerov hepatitisa

Svet 03. Maj. 202214:36
Delite:
Foto: Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je doslej 20 držav skupno prijavilo najmanj 228 domnevnih primerov hepatitisa neznanega izvora pri otrocih. Domneva se tudi, da je adenovirus vzrok novega akutnega hepatitisa, a pri tem WHO opozarja, da so preiskave za ugotavljanje povzročitelja še v teku.

“Do 1. maja je 20 držav skupaj prijavilo najmanj 228 domnevnih primerov hepatitisa neznanega izvora, več kot 50 dodatnih primerov pa še preiskujejo,” je na novinarski konferenci v Ženevi povedal tiskovni predstavnik WHO Tarik Jasarević in pri tem dodal, da je večina prijavljenih primerov iz Evrope, nekaj pa jih je tudi iz Amerike, zahodnega Pacifika in jugovzhodne Azije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hkrati WHO poudarja, da ni jasno ali prihaja do povečanja števila primerov hepatitisa neznanega izvora ali pa zgolj do povečanja ozaveščenosti o obstoječih vrstah hepatitisa, ki pri okuženih doslej še niso bili odkriti. Kot možen vzrok za primere novega akutnega hepatitisa se je sicer pojavil adenovirus, a WHO opozarja, da so preiskave za ugotavljanje povzročitelja še vedno v teku.

WHO je bila 5. aprila prvič obveščena o desetih primerih novega hepatitisa na Škotskem. Doslej pa je samo v Veliki Britaniji bilo zabeleženih že več kot 100 primerov. V nekaterih primerih je prišlo tudi do odpovedi jeter, zaradi česar je bila potrebna presaditev, vsaj en otrok pa je zaradi hepatitisa umrl.

Okužba večinoma prizadene otroke, mlajše od 10 let, med pogostimi simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Po odkritju prvih 169 primerov je WHO sporočila, da pri nobenem od njih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar