WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju

Svet 23. Jul 202217:38 2 komentarja
opičje koze
Dado Ruvic/REUTERS

Izbruh opičjih koz je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, tveganje pa je v Evropi označila za visoko. Razglasitev je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko organizacija izda.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, je sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da je tveganje po vsem svetu zmerno, razen v Evropi, kjer je visoko. Po zadnjih podatkih WHO so v 75 državah potrdili 16.000 primerov okužb in pet smrti. Obstaja jasno tveganje za nadaljnje širjenje okužb po svetu, je odločitev strokovnega odbora pojasnil Tedros.

Strokovni odbor WHO je sicer konec junija že odločal o tem, a se je takrat odločil, da opičje koze ne predstavljajo grožnje svetovnemu javnemu zdravju, kar je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko izda WHO.

Razglasitev nima praktični posledic, temveč je njen namen spodbuditi vlade po svetu, da sprejmejo ukrepe za zajezitev izbruha.

WHO je ob današnji razglasitvi pripravila vrsto priporočil in vlade po svetu pozvala, naj zaščitijo prizadete skupine, okrepijo nadzor in ukrepe na področju javnega zdravja, kot tudi na področju kliničnega upravljanja in nadzora okužb v bolnišnicah. Kot pomembno so pri WHO izpostavili tudi pospešitev raziskav o uporabi cepiv proti bolezni in pa priporočila o mednarodnih potovanjih.

Tedros je izpostavil tudi, da se je potrebno izogniti stigmi v zvezi s to boleznijo, saj sta prav stigma in diskriminacija po njegovih besedah lahko enako nevarni kot virus. Doslej so namreč največ okužb z opičjimi kozami zabeležili med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v petek predlagala odobritev uporabe cepiva proti črnim kozam tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje