WHO potrdila več kot 1.000 primerov opičjih koz v 29 državah

Svet 08. Jun 202220:25 0 komentarjev
Opičje koze
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej potrdila več kot 1.000 primerov opičjih koz v 29 državah, ki niso endemične za to bolezen. Nevarnost, da se opičje koze uveljavijo v državah, ki niso endemične, je realna, je danes opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Tveganje, da bi se opičje koze razširile v neendemičnih državah, je resnično,” je na novinarski konferenci povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dejal je, da WHO ne priporoča množičnega cepljenja proti virusu. Doslej niso poročali o nobenem smrtnem primeru zaradi izbruhov, je še dodal.

Na redkih mestih, kjer so cepiva na voljo, jih uporabljajo za zaščito tistih, ki bi lahko bili izpostavljeni, na primer zdravstvenih delavcev. Tedros je dodal, da bi lahko razmislili o cepljenju po izpostavitvi, najbolje v štirih dneh, za bližnje stike z večjim tveganjem, kot so spolni partnerji ali člani gospodinjstva. WHO bo po besedah Tedrosa v prihodnjih dneh izdala smernice o klinični oskrbi, preprečevanju in obvladovanju okužb, cepljenju in zaščiti skupnosti.

O primerih so poročali predvsem, a ne samo, med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Nekatere države zdaj poročajo o primerih očitnega prenosa v skupnosti, vključno z nekaterimi primeri pri ženskah, je še poudaril Tedros. Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike, od maja pa so jih zaznali tudi v drugih državah, tudi v Evropi. Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!