WHO: Prihodnje generacije nam ne bodo odpustile nepripravljenosti na pandemije

Svet 22. Jan 202415:25 1 komentar
koronavirus
Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k soglasju glede sporazuma o prihodnjih pandemijah. Predlog sporazuma, ki med drugim ureja, kako hitro je treba deliti informacije o novih povzročiteljih bolezni, kdo in kje proizvaja cepiva in zdravila ter kako se ta distribuirajo, je sicer v več točkah sporen.

Če se članicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ne bo uspelo dogovoriti o sporazumu, ki jim bo zagotovil boljšo pripravljenost na prihodnje pandemije, nam tega prihodnje generacije morda ne bodo odpustile, je danes opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Države je pozval, naj si prizadevajo čim prej doseči soglasje.

Po pandemiji covida-19 je WHO države članice organizacije pozvala k sklenitvi sporazuma, ki bi jih bolje pripravil na podobne dogodke v prihodnosti. Po načrtih naj bi sporazum dokončno potrdili na letnem zasedanju skupščine WHO, ki bo potekalo od 27. maja do 1. junija.

Vendar pa je prvi mož WHO danes opozoril, da države soglasja o sporazumu še niso dosegle. “Moram reči, da me skrbi, da države članice morda ne bodo izpolnile te zaveze,” je poudaril in opozoril, da je časa vse manj, odprtih vprašanj pa še nekaj.

Če sporazuma ne bodo sklenili, bi to po besedah Tedrosa lahko pomenilo zamujeno priložnost, ki je prihodnje generacije morda ne bodo odpustile. “Potrebna bosta pogum in kompromis,” je ocenil in 194 držav članic WHO pozval, naj si prizadevajo čim prej doseči soglasje o sporazumu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predlog sporazuma, ki med drugim ureja, kako hitro je treba deliti informacije o novih povzročiteljih bolezni, kdo in kje proizvaja cepiva in zdravila ter kako se ta distribuirajo, je sicer v več točkah sporen. Bogate države so kritične, ker bi morale objaviti podrobnosti o financiranju raziskav, farmacevtska podjetja pa bi morala biti transparentna glede cen zdravil.

Ena od spornih točk je tudi patentna zaščita cepiv in zdravil. Na podlagi osnutka naj bi se namreč proizvajalci v primeru nove pandemije odpovedali pravicam do intelektualne lastnine zdravil, del proizvodnje pa naj bi predali v distribucijo WHO.

Da bo sporazum začel veljati, njegova potrditev na letni skupščini sicer ne bo zadoščala, saj ga morajo zatem države članice še ratificirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje