WHO se je po dveh tednih prebila do Al Šife, bolnišnica spet zasilno deluje

Svet 12. Jan 202412:23 > 20:48 4 komentarji
Al Šifa
Foto: Tedros Adhanom Ghebreyesus/X

Nekdaj največja delujoča bolnišnica v Gazi Al Šifa, ki so jo izraelske sile v napadih močno poškodovale, nato pa zasedle, je obnovila del dejavnosti. To je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), potem ko so njeni uslužbenci v četrtek po dveh tednih dosegli zdravstveno ustanovo. januarja - Izraelske oblasti so se s Katarjem dogovorile, da bodo talci, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra, prejeli zdravila.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je bolnišnici dobavila nujno potrebno medicinsko opremo in gorivo, je na na družbenem omrežju X zapisal generalni direktor agencije ZN Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V bolnišnici, ki jo je WHO novembra opisala kot območje smrti, trenutno deluje 60 uslužbencev, ki imajo za pomoč civilistom na voljo 40 postelj, urgentni oddelek, štiri operacijske dvorane, med drugim pa ponujajo tudi osnovne ginekološke in radiološke storitve, je še dodal Tedros.

Konvoj WHO je bolnišnici na severu palestinske enklave dobavil 9.300 litrov goriva in opremo, s katero bodo lahko zdravili 1.000 poškodovancev in 100 dializnih pacientov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. WHO je nameravala Al Šifo in druge bolnišnice na severu obiskati še prej, a je poti konvojev odpovedala zaradi varnostnih skrbi.

Izrael je med več kot tri mesece trajajočo ofenzivo v Gazi večkrat ciljal bolnišnice z izgovorom, da jih palestinsko islamistično gibanje Hamas uporablja za poveljniške centre.

Pred evakuacijo Al Šife je WHO opozarjala na kopičenje trupel v zdravstveni ustanovi, ki je zaradi izraelske blokade ostala brez goriva in posledično brez elektrike. Med številnimi žrtvami so posledično bili tudi nedonošenčki.

Izraelske oblasti so se s Katarjem dogovorile, da bodo talci prejeli zdravila, so danes sporočili z urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Podrobnosti dogovora ob tem niso razkrili. Pred tem je izraelski Forum družin talcev in pogrešanih objavil poročilo, v katerem je zapisal, da so talci slabega zdravja, nekateri zaradi poškodb, spet drugi pa zaradi bolezenskih zapletov. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi pa je opozoril, da se talcem čas izteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje