William in Harry odkrila kip princese Diane

Magazin 01. Jul 202118:18 > 19:28 0 komentarjev
Kip princese Diane
Reuters

Po številnih nesoglasjih sta britanska princa William in Harry danes prvič po dolgem času stopila skupaj pred javnost. V parku Kensingtonske palače sta odkrila kip princese Diane, ki bi danes dopolnila 60 let.

Princa William in Harry sta odkrila kip svoje matere princese Diane, ki bi danes dopolnila 60 let. Vojvodi sta se po pogrebu svojega dedka princa Filipa aprila letos tokrat prvič pojavila skupaj v javnosti, poroča britanski BBC. “Vsak dan si želiva, da bi bila mama še vedno z nama,” sta povedala ob odkritju njenega kipa.

“Spominjava se njene ljubezni, moči in karakterja,” sta ob tem še dejala princa in dodala, da je Diana prav s temi lastnostmi spremenila življenja številnih ljudi po vsem svetu na bolje.

Ob odkritju sta poudarila, da upata, da bo javnost kip sprejela kot simbol njenega življenja in zapuščine, ob tem pa sta se zahvalila ljudem po vsem svetu, da ohranjajo spomin na pokojno princeso živ.

BBC-jeva novinarka je zapisala, da je šlo za intimen in skromen dogodek, na katerem je bila prisotna le peščica gostov in ki je minil brez pompoznih govorov in fanfar. Po njenih besedah tudi ni bilo čutiti napetosti med bratoma, ki sicer v zadnjem času zaznamuje njun odnos.

Nesreča povzročila globoke travme

Prince William je bil star 15, Harry pa 12 let, ko je njuna mati umrla v tragični prometni nesreči v predoru sredi Pariza, ko je skupaj s svojim ljubimcem Dodijem al-Fayedom skušala ubežati fotografom, ki so ju zasledovali. Mediji so po nesreči poročali o številnih teorijah zarote, med drugim tudi o tem, da naj bi princeso ubile britanske obveščevalne službe, zato ker je predstavljala grožnjo prestolu.

Diana je v marsičem odstopala od tradicionalne podobe angleške princese. V zasebnem življenju je bila globoko nesrečna, saj ji njen mož princ Charles ni vračal ljubezni. Uteho je zato iskala v objemu drugih, tudi pri Dodiju al-Fayedu, s katerim je bila v avtomobilu v času nesreče. Po drugi strani je bila Diana glasna in odločna zagovornica pravic marginaliziranih in mediji so jo oboževali.

Odnos med Harryjem in Williamom se je v zadnjem času precej skrhal, še posebej v zadnjem letu, odkar se je Harry zaradi napetih odnosov v kraljevi družini po poroki z Meghan Markle odpovedal svojim kraljevskim dolžnostim in z družino preselil v ZDA. Harry je od takrat večkrat napadel kraljevo družino, ki ji njegova soproga pravi kar “ustanova”. Med drugim naj bi jo rasizem in ignoriranje v času nosečnosti pripeljala celo do misli o samomoru, kot je povedala v pogovoru z Oprah Winfrey. Princ William naj bi bil zaradi intervjuja ogorčen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!