WTO: Dosežen kompromis o sprostitvi patenta za cepiva proti covidu-19

Koronavirus 16. Mar 202215:45 > 15:49 0 komentarjev
Cepivo in cepljenje
Žiga Živulović jr./Bobo

Evropska unija, ZDA, Južna Afrika in Indija so po več mesecih pogovorov dosegle kompromis o omejeni sprostitvi patentov za cepiva proti covidu-19, so danes sporočili iz Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Nekatere podrobnosti dogovora bo še treba izpopolniti, podpreti pa ga bo moralo tudi vseh 164 držav članic WTO.

Sprostitev patentov bo časovno omejena in omejena na države, ki izpolnjujejo določena merila. Natančne podrobnosti dogovora sicer še niso znane. Generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala je dogovor označila za velik korak naprej, a opozorila, da je treba nekatere podrobnosti glede opustitve pravil WTO o trgovinskih vidikih pravic intelektualne lastnine (TRIPS). Dogovor pa bo potreboval tudi podporo vseh 164 članic Svetovne trgovinske organizacije.

Prva dama WTO je poudarila, da v EU, ZDA, Indiji in Južni Afriki trenutno potekajo notranja posvetovanja in da je treba nekatere točke dogovora še uskladiti. Vendar je nekdanja nigerijska finančna ministrica ob tem zagotovila, da si prizadevajo za čimprejšnjo razširitev razprave na vseh 164 članic. Južna Afrika in Indija sta namreč od oktobra 2020 pozivali k začasni ukinitvi pravic intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19 v času pandemije, da bi tako spodbudili proizvodnjo in odpravili velike razlike v dostopu do cepiv med bogatimi in revnimi državami.

Oster odpor farmacevtskih velikanov

Vendar je zamisel naletela na oster odpor farmacevtskih velikanov in večine držav gostiteljic teh družb. Švica, kjer ima sedež več velikih farmacevtskih podjetij, je že večkrat izrazila svojo nepripravljenost popustiti. Farmacevtska industrija med drugim trdi, da je proizvodnja cepiv preveč zapletena, da so že sami vključili vse potencialne partnerje in da se trenutno proizvaja dovolj cepiva.

Po podatkih farmacevtskega združenja IFPMA je bilo v roku enega leta po odobritvi prvega cepiva proizvedenih 12 milijard odmerkov cepiva, trenutno pa se proizvaja več kot milijardo odmerkov na mesec. “Zdaj je izziv, kako cepiva spraviti v roke ljudi, ki jih potrebujejo, ne pa oskrba s cepivi,” so zapisali v združenju. Sprostitev patentov so označili za “nepotrebno in nepomembno” in bi lahko ogrozila inovacije pri odzivanju na prihodnje pandemije.

Sopredsedujoči koaliciji People’s Vaccine Alliance, ki se zavzema za širši dostop do cepiv proti covidu-19, Max Lawson je medtem ocenil, da predlogi za opustitev pravic TRIPS ne gredo dovolj daleč. “Po skoraj 18 mesecih zavlačevanja in milijonih smrtnih žrtev je EU končno priznala, da pravila intelektualne lastnine in farmacevtski monopoli ovirajo cepljenje po vsem svetu,” je dejal. Kot je povedal, je potrebno odpraviti vse ovire za dostop do teh ključnih cepiv in zdravil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!