YouTube nad lažne informacije o cepljenju

YouTube
Profimedia

YouTube bo začel umikati vse videoposnetke, ki vsebujejo zavajajoče informacije o cepljenju s katerimkoli odobrenim cepivom. Uporabniki, ki bodo kršili ta pravila, bodo tvegali tudi izbris svojega kanala. YouTube je pred tem že sankcioniral zavajanja glede covida-19, od začetka leta so umaknili preko 130 tisoč videoposnetkov.

Spletno omrežje YouTube bo s svoje platforme umikalo videoposnetke in kanale vseh, ki širijo lažne informacije o cepljenju, so iz podjetja sporočili v sredo. Ne bodo se omejili samo na cepiva proti koronavirusu, ampak na vsa, so še dodali.

Z novo strategijo bodo kaznovali vsebine, ki zavajajo s trditvami, da cepiva povzročajo avtizem, rakasta obolenja ali neplodnost, pozorni bodo tudi na trditve glede čipov v cepivih. YouTube bo sicer dovolil vsebine o preizkusni fazi cepiv, o njihovih zgodovinskih uspehih ali neuspehih, pa tudi deljenje osebne izkušnje s cepivi, v kolikor ta ne krši drugih pravil.

Brisali bodo tudi kanale

Uporabniki, ki objavljajo zavajajoče vsebine o kateremkoli trenutno odobrenem cepivu, ki ga priznava Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ali lokalne zdravstvene oblasti, bodo poleg umika videoposnetkov tvegali tudi izbris svojega YouTube kanala.

YouTube kršitelje svojih smernic uporabnike kaznuje z opomini. Trije opomini v 90 dneh pomenijo trajno ukinitev kanala, podjetje pa pravi, da bodo ob hudi kršitvi kanal odstranili nemudoma.

Začasno odstranjen republikanski senator

Priljubljena platforma z videoposnetki je do sedaj sankcionirala samo zavajanje glede koronavirusa, zaradi česar je bil v avgustu z omrežja suspendiran ameriški senator iz Kentuckyja Rand Paul. Zaradi trditev o neučinkovitosti mask je bil republikanski senator odstranjen za sedem dni. Od lanskega leta so sicer z YouTuba zaradi neresničnih informacij glede koronavirusa umaknili že preko 130.000 videoposnetkov.

Julija je Bela Hiša apelirala na tehnološka podjetja in socialna omrežja, da naj s svojih platform odstranijo ustvarjalce, ki širijo neresnice. Tudi Facebook se je že avgusta odločil za umik številnih strani in skupin z zavajajočo proticepilsko agendo.

Kako se izogniti izbrisu svojega posnetka? Preberite YouTubov pravilnik.