Youtube ukinil kanale, ki so promovirali kontroverznega Andrewa Tata

Svet 20. Jan 202419:49 1 komentar
Andrew Tate
tatesmarts/TikTok

Velikan za izmenjavo videoposnetkov Youtube je ukinil kanale Andrewa Tata z več sto tisoč naročniki, med njimi tudi enega, ki je zbral več kot 450 milijonov ogledov.

Medij VICE News je pred dnevi objavil članek, v katerem je razkril, kako je spletna poslovna akademija The Real World Andrewa Tata s pomočjo družbenih omrežij izkoriščala njegove mlade oboževalce.

Po poročanju VICE Newsa so namreč obstajali resni pomisleki glede Tateovega programa za 49 dolarjev na mesec, s katerim naj bi se najstniki naučili podjetniških veščin in kako hitro obogatiti. Namesto tega naj bi po mnenju kritikov spletna stran mlade izkoriščala za denar in delo.

Program je najstnike rekrutiral s pomočjo promocijskih oglasov na družbenih omrežjih, ki so oglase omogočala, kjub temu da naj bi tako TikTok, Instagram kot tudi Youtube vsebino o Tatu in njegovi akademiji The Real World že prepovedali.

Zdaj je tiskovni predstavnik YouTuba v izjavi za javnost povedal, da so bili kanali, ki promovirajo The Real World in tudi z njimi povezani kanali, ukinjeni. “Ko je kanal ukinjen, je v nasprotju z našimi pravili, da odprete ali pa uporabljate drug kanal ali se kako drugače izognete prepovedi.”

Med prepovedanimi računi na YouTubu je tudi račun, ki je imel več kot 600.000 naročnikov. Kanal je od svoje ustanovitve decembra 2022 zbral več kot 450 milijonov ogledov, ki so promovirale akademijo The Real World.  YouTube je odstranil tudi druge kanale, ki so imeli 264.000 naročnikov in skoraj 300 milijonov ogledov, ter še enega s 50.000 naročniki.

Kdo je Andrew Tate?

Andrew Tate je nekdanji kikboksar, ki je zaslovel leta 2016 v britanski verziji resničnostnega šova Big Brother. Iz šova so ga odstranili, potem ko so ga kamere ujele med napadom na eno od sotekmovalk. Kontroverzne in mizogine izjave je nato širil po družbenih omrežjih.

Na družbenih omrežjih je Tate pridobil precejšnje občinstvo, predvsem med mlajšimi moškimi, k njegovi prepoznavnosti pa pripomore tudi njegovo bogastvo, poleg platforme si lasti tudi verigo igralnic v Romuniji.

Andrew Tate
Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Zaradi objave, v kateri je napisal, da morajo ženske prevzeti odgovornost za to, da so spolno zlorabljene, ga je družbeno omrežje Twitter blokiralo. Ponovno aktivacijo računa mu je nato omogočil prihod Elona Muska na čelo Twitterja. Kljub blokadam na družbenih omrežjih je Tatu uspelo doseči ogromno priljubljenost predvsem med mladimi moškimi.

Lani so ga v Romuniji obtožili posilstva, trgovine z ljudmi in oblikovanja organizirane kriminalne združbe za spolno izkoriščanje žensk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje