Z izdajanjem za znanega igralca je žensko opeharil za več tisoč funtov

Magazin 20. Jan 202212:23 > 13:00 0 komentarjev
Nicolas Cage
Profimedia

Ljubezenske prevare so med pandemijo vedno pogostejše. Toda le delček prevar je tudi razkritih, saj je številne žrtve preveč sram priznati, da so jim nasedle, poroča Sky News. V Veliki Britaniji je denimo prevarant žensko, s katero si je dopisoval po spletu, prepričal, da je hollywoodski igralec Nicolas Cage.

Pod pretvezo, da denar potrebuje iz “davčnih razlogov”, je žensko opeharil za približno 10.000 britanskih funtov (okoli 12 tisoč evrov). Zatrjeval je tudi, da jo bo obiskal, in jo prosil, naj o njunem razmerju molči. Britanske oblasti prevaranta do zdaj še niso izsledile.

Omenjeni primer pa še zdaleč ni osamljen: v Angliji, Walesu in Severni Irski je bilo lani zaznanih skoraj 9.000 primerov podobnih ljubezenskih prevar – 27 odstotkov več kot leta 2020. Nekatere žrtve so izgubile na tisoče ali celo sto tisoče funtov.

V organizaciji Victim Support pravijo, da je bila ženska, ki jo je opeharil “Nicolas Cage”, ranljiva in si tako velike finančne izgube v resnici ni mogla privoščiti.

Mnoge žrtve zastavijo hiše in najamejo posojila

Primeri, kjer se prevarant izdaja za znano osebo, so še posebej težki, saj žrtve želijo verjeti, da dejansko komunicirajo z zvezdniki. V slepi veri, da pomagajo slavnim, so mnogi celo zastavili svoje hiše ali najeli posojila.

Po podatkih iz leta 2021, ki jih je zbrala organizacija Victim Support, je bilo okrog 80 odstotkov žrtev ljubezenskih prevar starejših od 60 let, ena od njih je bila starejša od 90 let. Polovica žrtev je bila žensk, 39 odstotkov moških, 11 odstotkov žrtev pa svojega spola ni želelo opredeliti.

Prevaranti se izdajajo ne le za znane osebe, temveč tudi za običajne ljudi. Na družbenih omrežjih pogosto uporabljajo lažne profile in trdijo, da so zaposleni v zdravstvu ali vojski ter zato trenutno bivajo v tujini.

Londonski policisti so za Sky News še povedali, da se ljubezenske prevare dogajajo v veliko večjem obsegu, kot se zavedamo. Z lažnimi spletnimi razmerji se v upanju po velikih dobičkih ukvarjajo celo organizirane kriminalne združbe.

Tako spletne strani za zmenke kot družbena omrežja se trudijo svoje uporabnike zaščititi pred morebitnimi prevarami. Težava pa je, da veliko žrtev nima podpore družine ali prijateljev, ki bi jih opozorili, da je nekaj narobe, še dodaja Sky News.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!