Z izpustitvijo se ne strinjajo vsi: koga moti Julian Assange?

Svet 25. Jun 202417:22 3 komentarji
Foto: WikiLeaks via X

Novice, da se bo Julian Assange po 12 letih vrnil v Avstralijo in zaživel svobodno, ne sprejemajo vsi z navdušenjem. Koga bi njegova izpustitev lahko zmotila? In zakaj je odnos Donalda Trumpa do Assangea "kompliciran"?

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, ki je razkril več deset tisoč zaupnih poročil o vojni v Afganistanu, več sto tisoč poročil o vojni v Iraku in več sto tisoč poročil State Departmenta o zapornikih v Guantanamu, se je vse od objave podatkov postavljal kot branik demokratičnosti, neodvisnega novinarstva in – kljub preganjanju, ki ga je doživljal zadnjih 12 let – kot branik svobode govora.

Sedem let je preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Leta 2019 mu Združeno Kraljestvo ni več podaljšalo azila in ga aretiralo, zato je zadnjih pet let preživel v strogo varovanem zaporu v bližini Londona. Danes ponoči so v javnost prišle novice, da bodo Assangea izpustili.

Novica o Assangeovi izpustitvi ni popolno presenečenje. Njegova ekipa si je leta prizadevala, da bi Assangea izpustili iz zapora, da ga Velika Britanija ne bi izročila ZDA in da bi zaživel kot svoboden človek.

Na možnost izpustitve je aprila opozoril ameriški predsednik Joe Biden, ki letos ponovno kandidira za položaj predsednika ZDA in kar je bilo v neposrednem nasprotju z napovedmi ameriškega pravosodnega ministrstva, ki si je prizadevalo za izročitev Assangea Združenim državam Amerike.

Hillary Clinton ga krivi za svoj volilni poraz

Kljub herojski vlogi, kot mu jo pripisujejo mnogi, pa izpustitev Assangea ne bo pospremljena samo z odobravanjem.

Hillary Clinton, nekdanja kandidatka demokratov za ameriško predsednico, je večkrat dejala, da mora Assange “odgovarjati za svoja dejanja”. WikiLeaks je med predvolilno kampanjo namreč objavil vrsto elektronskih sporočil vodje njene volilne kampanje Johna Podeste.

Leta 2017 je Hillary Clinton Assangea v intervjuju za avstralsko televizijo Australian Broadcasting Corporation označila za orodje ruske obveščevalne službe, ki “izpolnjuje ukaze diktatorja”, s tem pa namigovala na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ob njegovi aretaciji leta 2019 je poudarjala, da ne gre za omejevanje svobode govora in tiska, temveč za vdor “z namenom kraje informacij ameriški vladi”. “Bistveno je, da mora odgovarjati za to, kar je storil,” je ponovila.

Prav WikiLeaks in ruska propaganda sta po njenem mnenju kriva, da je na volitvah leta 2016 izgubila proti Donaldu Trumpu. Odkrito neodobravanje Assangea je popisala tudi v eni od svojih knjig.

Foto: PROFIMEDIA

Odnos Trumpa? Kompliciran …

Kot “sovražno obveščevalno službo” sta WikiLeaks in posredno Assangea označila nekdanji direktor Cie Mike Pompeo, pa nekdanji direktor FBI James Comey. Podobno stališče ima tudi nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je še leta 2019 trdil, da bodo “Assangea privedli pred roko pravice”.

Mike Pence
Mike Pence (Foto: J. Scott Applewhite/via REUTERS)

Po informaciji, da bodo Assangea izpustili, je Pence ponovil svoje stališče in na družbenem omrežju X zapisal, da gre za “pravosodno napako”, saj da je Assange ogrozil življenja mnogih vojakov.

Odločitev je ob tem označil za “sramoto”. Po njegovih besedah se zaporu ne bi smel izogniti nihče, ki ogroža varnost ZDA in njene vojske.

Bolj kompliciran odnos z Assangeom oziroma z WikiLeaksom pa ima nekdanji ameriški predsednik in aktualni kandidat republikancev Donald Trump. WikiLeaks je omenjena sporočila iz tabora Clinton objavil ravno v obdobju, ko se je Trump zaradi afer soočal s padanjem podpore, s čimer mu je pomagal pri zasuku negativnega trenda.

“WikiLeaks, ljubim WikiLeaks,” je dejal v enem od govorov v takratni kampanji, kasneje pa se sprenevedal, da ne ve, kdo je Assange.

V luči letošnje predvolilne kampanje pa je konec maja po poročanju ABC News tudi Trump potrdil, da bi ob morebitni ponovni izvolitvi za predsednika “zelo resno” razmislil o izpustitvi Assangea.

Foto: Brendan McDermid/REUTERS

V preteklosti pa ni bila enoznačna niti podpora uradne Avstralije, od koder Assange prihaja. Tamkajšnji premier Anthony Albanese je šele v zadnjem obdobju začel z močnejšim zavzemanjem za končanje pregona zoper ustanovitelja WikiLeaksa, ki se zdaj, kot kaže, vendarle vrača domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje