Za 70 kilometrov dolgo pot je predsednica Komisije izbrala zasebno letalo

Svet 04. Nov 202116:33 0 komentarjev
Ursula von der Leyen
Yves Herman/REUTERS

Zaradi (kratkih) potovanj s privatnim letalom predsednici Evropske komisije, ki se sicer zavzema za aktiven boj proti podnebnim spremembam, očitajo dvoličnost. Med drugim je Ursula von der Leyen s privatnim letalom prepotovala kratko razdaljo med Dunajem in Bratislavo.

V dneh, ko v Glasgowu poteka prelomna podnebna konferenca ZN COP26, se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen znašla pod plazom kritik zaradi ravnanj, ki vse prej kot prispevajo k boju proti podnebnim spremembam. Britanski Telegraph je namreč objavil informacijo, da se je predsednica Komisije tudi na krajše službene poti večkrat odpravila s privatnim letalom.

Ker privatna letala povprečno proizvedejo veliko več izpustov od komercialnih, voditeljici ene od osrednjih institucij Evropske unije očitajo dvoličnost. Evropska unija se namreč predstavlja kot vodilna akterka v boju proti podnebnim spremembam in se je zavezala, da bo do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost.

Kaj je poželo največ kritik?

Največ kritik je v medijih in na družbenih omrežjih poželo to, da je Ursula von der Leyen s privatnim letalom prepotovala pot med Dunajem in Bratislavo. Polet med avstrijsko in slovaško prestolnico, ki ju ločuje približno 70 kilometrov, je trajal 19 minut (pot z javnim prevozom pa medtem traja “le” dobro uro). Generalni sekretar Evropske zveze davkoplačevalcev Michael Jäger je to označil za “ekološki greh”. Kot je povedal, tovrsten polet zahteva veliko denarja davkoplačevalcev, veliko časa za potovanje na in z letališč “ter predvsem: veliko kredibilnosti.”

Odkar je decembra 2019 prevzela vodenje Komisije, je Ursula von der Leyen po Telegraphovih navedbah na več kot polovico uradnih obiskov odpotovala s privatnim letalom. Na COP26 je po navedbah Komisije pripotovala z letalom na biogorivo.

Kot še navaja omenjeni britanski medij, pa potovanje med Dunajem in Bratislavo ni bila edina kratka pot, ki jo je s privatnim letalom prepotovala prva med komisarji: evropski komisarji so s privatnim letalom – med drugim – skupaj s von der Leyen dvakrat potovali tudi med Brusljem in Strasbourgom (ta polet traja 31 minut).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!