Za Lukašenkom v Peking tudi Macron. Bodo države lahko odvrnile Rusijo od vojne?

Svet 25. Feb 202315:27 5 komentarjev
Macron
PROFIMEDIA

Peking bosta v kratkem obiskala dva visoka državnika. Tja bo najprej potoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, aprila pa še francoski predsednik Emmanuel Macron. Oba bosta skušala na kitajski vrh pritisniti glede odnosa do vojne v Ukrajini.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes napovedal, da bo v začetku aprila obiskal Kitajsko, ob tem pa Peking pozval k pomoči pri pritiskih na Rusijo, da konča vojno v Ukrajini. Kitajsko bo že 28. februarja obiskal zaveznik Moskve, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dan po tem, ko je Kitajska ob objavi načrta za končanje vojne v Ukrajini pozvala k mirovnim pogovorom Moskve in Kijeva, je Macron danes dejal, da je mir mogoč le, če Rusija ustavi agresijo na Ukrajino, iz nje umakne ruske vojake ter spoštuje suverenost Ukrajine in njenih prebivalcev.

“Dejstvo, da si Kitajska prizadeva za mir, je dobro,” je dodal in pozval Peking, naj Rusiji ne dobavlja orožja. Peking je tudi zaprosil za pomoč pri “izvajanju pritiska na Rusijo, da zagotovi, da ne bo nikoli uporabila kemičnega ali jedrskega orožja ter da bo pred pogajanji prenehala z agresijo”.

Kitajska v mirovnem načrtu z 12 točkami poziva k politični rešitvi ukrajinske vojne. Poziva k podpori Rusije in Ukrajine za čimprejšnjo obnovo neposrednega dialoga ter izraža nasprotovanje uporabi jedrskega orožja in grožnji z njegovo uporabo, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin zagrozil, da bo v konfliktu uporabil ruski jedrski arzenal. Peking je načrt objavil na dan prve obletnice vojne v Ukrajini.

Preberite še: Zelenski ob obletnici vojne: Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo

Kitajsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da bo beloruski predsednik Lukašenko, ki je tesen zaveznik Putina in ga podpira v vojni, na povabilo kitajskega predsednika Šija Džinpinga na uradnem obisku na Kitajskem od 28. februarja do 2. marca.

Dodalo je, da je kitajski zunanji minister Čin Gang v petkovem telefonskem pogovoru beloruskemu kolegu Sergeju Alejnikovu izrazil pripravljenost Pekinga na sodelovanje z Minskom pri poglabljanju medsebojnega političnega zaupanja ter da bo Belorusijo še naprej podpiral pri ohranjanju nacionalne stabilnosti in nasprotoval poskusom “zunanjih sil”, da bi se vmešavale v njene notranje zadeve ali uvedle “nezakonite” enostranske sankcije proti Minsku.

Belorusija, ki meji na Ukrajino in Rusijo, je lani Moskvi dovolila, da je njeno ozemlje uporabila za napad na Ukrajino. Kijev skrbi, da bi se to lahko ponovilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje