Za organizatorja vpisa na elitne ameriške univerze tri leta in pol zapora

Svet 05. Jan 202309:42 0 komentarjev
rick singer
Brian Snyder/REUTERS

Organizatorja podkupovalne afere, ki je otrokom ameriških zvezdnikov in poslovnežev omogočila vpis na elitne ameriške univerze, so obsodili na tri leta in pol zapora. Po navedbah tožilstva je 62-letni Rick Singer od strank prejel več kot 25 milijonov dolarjev.

Rick Singer je dobil nižjo kazen od predvidene, saj je od leta 2018 skrivaj sodeloval s preiskovalci, ki so želeli v mrežo ujeti slavne in bogate. Singer je skrivaj snemal pogovore s starši in drugimi udeleženci v aferi, kot so univerzitetni trenerji. Policisti so osumljence aretirali leta 2019.

Med tistimi, ki so jih zaradi sodelovanja v aferi poslali v zapor, so igralka iz serije Polna hiša Lori Loughlin, njen mož, modni oblikovalec Mossimo Giannulli in zvezda serije Razočarane gospodinje Felicity Huffman. Trenerji univerz, kot so Yale, Stanford, Georgetown in UCLA so priznali, da so prejemali podkupnine.

Singer mora plačati več kot deset milijonov dolarjev odškodnine. Zaporno kazen bo začel prestajati februarja. Čeprav je Singerjevo sodelovanje pomagalo oblastem pri obsodbah številnih obtožencev, so tožilci opozorili, da je priznal tudi, da je oviral preiskavo, saj je posvaril več svojih strank.

Zagovornica Candice Fields je sodniku povedala, da si Singer zaradi sodelovanja s preiskavo zasluži kvečjemu pogojno kazen, saj je pomagal zgraditi kariere tožilcev. “Preiskava je dosegla takšno slavo samo zato, ker je bilo preganjanih več deset vplivnih in slavnih obtožencev”, to pa se je zgodilo samo zaradi Singerja,” je dejala.

Felicity Huffman (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti v Bostonu so začele s preiskavo, potem ko je osumljenec v nepovezani preiskavi goljufije z vrednostnimi papirji želel dobiti nižjo kazen in je izdal trenerja z univerze Yale, da je v zameno za denar ponudil pomoč pri vpisu njegove hčerke.

Po navedbah tožilstva je Singer od svojih strank prejel več kot 25 milijonov dolarjev. Od tega je plačal podkupnine v skupni vrednosti več kot sedem milijonov dolarjev in več kot 15 milijonov dolarjev porabil v svojo korist.

Pred Singerjem je bila najstrožja kazen izrečena nekdanjemu trenerju tenisa univerze Georgetown Gordonu Ernstu, ki je dobil dve leti in pol zapora, ker je v žep spravil več kot tri milijone dolarjev podkupnine.

Kazni za starše so se gibale od pogojne kazni do 15 mesecev zapora. Sodnik je tudi odredil novo sojenje za nekdanjega trenerja vaterpola na Univerzi Južna Kalifornija Jovana Vavića, ki je bil obsojen zaradi prejemanja podkupnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!