Za puščanje plinovoda med Finsko in Estonijo kriv “zunanji dejavnik”

Svet 10. Okt 202317:41 2 komentarja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V nedeljo so pristojni zaradi domnevnega puščanja zaprli plinovod med Finsko in Estonijo. Odgovorni skušajo ugotoviti, kaj je razlog napake. Zaenkrat so razkrili le, da je verjetno kriv "zunanji dejavnik".

Puščanje plinovoda Balticconnector med Finsko in Estonijo je verjetno povzročil “zunanji dejavnik”, je danes izjavil finski predsednik Sauli Niinistö, potem ko je operater omrežja zemeljskega plina Gasgrid v nedeljo zaradi suma puščanja plinovod zaprl. Dodal je, da vzrok puščanja sicer še ni znan.

“Verjetno je škoda na plinovodu in telekomunikacijskem kablu posledica zunanje dejavnosti,” je dejal Niinistö, pri čemer podrobnosti ni podal. Dodal je le, da vzrok puščanja še ni znan in da je preiskava – v kateri sodelujeta tako Finska kot Estonija – v teku.

Kot je še dejal finski predsednik, je bil v stiku z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, zavezništvo pa naj bi bilo pripravljeno pomagati pri preiskavi. “Nato izmenjuje informacije in je pripravljen pomagati prizadetim zaveznikom,” je na družbenem omrežju X zapisal prvi mož Nata.

Gasgrid je v nedeljo sporočil, da so zaradi domnevnega puščanja zaprli plinovod iz Estonije. Ta je bil sicer zadnji, preko katerega je Finska še uvažala plin. Zaprli so ga, potem ko so pred tem pristojni opazili padec tlaka v plinovodu. Gasgrid je ob tem zagotovil, da je finski plinski sistem kljub temu stabilen.

Tabloidni finski časopis Iltalehti je sicer odgovornost za nenaden padec tlaka v plinovodu pripisal ruskemu napadu, pri čemer se je skliceval na neimenovane vladne in vojaške vire.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje