Referendumi o priključitvi Rusiji: Kijev organizatorjem grozi s sodnim pregonom

Svet 23. Sep 202207:55 > 13:38 4 komentarji
Referendum na vzhodu Ukrajine
Umit Bektas/REUTERS

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se danes začeli referendumi o priključitvi Rusiji, ki so jih Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Referendumi v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje naj bi trajali do torka, ko bodo začeli s preštevanjem glasov. Skupno naj bi bilo natisnjenih več kot 2 milijona in pol glasovnic.

Vodja proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin je današnji dan označil za “zgodovinskega” v samooklicani Ljudski republiki Doneck. “Ta referendum je odločilen, pomeni prehod v novo realnost,” je dejal v videu, objavljenem davi na novičarskem kanalu Telegram. Leonid Pasečnik, vodja samooklicane Ljudske republike Lugansk, pa je povedal, da čakajo na ta referendum od leta 2014, in ga označil za “naše skupne sanje in skupno prihodnost”.

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij se je glasovanje v vseh štirih regijah začelo davi ob 8. uri po krajevnem času (7. uri po srednjeevropskem času). V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic, v Zaporožju naj bi bilo volilnih upravičencev več kot 500.000, osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

Iz varnostnih razlogov bo glasovanje v omenjenih štirih regijah v prvih dneh potekalo v skupnostih in od vrat do vrat, medtem ko bo osebno glasovanje na voliščih potekalo izključno v torek. Za evakuirane iz Ukrajine so volišča danes odprli tudi v več ruskih mestih. V vzhodnih regijah Doneck in Lugansk, ki ju je Moskva tik pred začetkom invazije na Ukrajino že priznala kot neodvisni ljudski republiki, prebivalci odgovarjajo na vprašanje, ali podpirajo “vstop njihove republike v Rusijo”. V Hersonu in Zaporožju pa bodo volivci odgovarjali na vprašanje, ali so za odcepitev od Ukrajine, oblikovanje neodvisne države v svoji regiji in njeno priključitev Ruski federaciji.

Kijev o “psevdoreferendumih”

Iz Kijeva se medtem vrstijo obsodbe referendumov. Ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je sporočilo, da bo vsem organizatorjem teh glasovanj sodilo za njihova ravnanja. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak, je na Twitterju referendume v regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson označil za propagando za delno vojaško mobilizacijo, ki jo je v sredo ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je sporočila, da so referendumi nepomembni, saj da ne bodo spremenili načrtov Ukrajine, ki še naprej namerava “osvoboditi začasno okupirana ozemlja”. Po njenih navedbah se ljudje na območjih, ki so pod nadzorom ruskih sil, upirajo glasovanju o priključitvi k Rusiji, a dodaja, da so tam tudi kolaboranti, za katere pravi, da jih ukrajinska vlada dobro pozna. Ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je v izjavi za javnost poudarilo, da bodo sodili vsem, ki sodelujejo pri izvedbi “psevdoreferendumov”.

Referendum na vzhodu Ukrajine Referendum na vzhodu Ukrajine
Referendum na vzhodu Ukrajine Referendum na vzhodu Ukrajine
Alexander Ermochenko/REUTERS
Referendum na vzhodu Ukrajine Referendum na vzhodu Ukrajine
Alexander Ermochenko/REUTERS
Referendum na vzhodu Ukrajine Referendum na vzhodu Ukrajine
Umit Bektas/REUTERS

Ruski predsednik Putin je v sredinem nagovoru, ko je napovedal delno mobilizacijo ruskih rezervistov za bojevanje v Ukrajini, dejal, da bo Rusija spoštovala odločitev, sprejeto na referendumih.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN obsodil napovedane referendume, rekoč, da je vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države, kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava. Podobnega mnenja je bil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je Moskva z načrtovanjem referendumov dolila “olje na ogenj”, referendume pa obsoja tudi Nato.

Zelenski Ruse pozval, naj se uprejo mobilizaciji

Do izvedbe referendumov na vzhodu države sicer prihaja v času protiofenzive ukrajinskih sil in delne mobilizacije na ruski strani. Ukrajinski predsednik Zelenski je Ruse v četrtek pozval, naj se uprejo delni mobilizaciji, ki jo je odredil ruski voditelj Putin, njegova odločitev pa je sprožila številne proteste in spodbudilo množične odhode iz države.

“V teh šestih mesecih vojne je umrlo 55.000 ruskih vojakov (…),” je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem nagovoru. “Želite več? Ne? Potem protestirajte. Borite se. Bežite. Ali pa se predajte” ukrajinski vojski, je pozval. Rusom je očital, da so sokrivi za zločine v Ukrajini. “Vi ste že sokrivi za vse te zločine, umore in mučenja Ukrajincev. Ker ste bili tiho. Ker ste tiho,” je še dejal ukrajinski predsednik. “In zdaj je čas, da izberete: za moške v Rusiji je to izbira umreti ali živeti, postati invalid ali ohraniti zdravje. Za ženske v Rusiji je izbira, da za vedno izgubijo svoje može, sinove, vnuke, ali pa jih še vedno poskušajo zaščititi pred smrtjo, pred vojno, pred eno osebo (Putinom),” je nadaljeval.

V nagovoru Ukrajincem pa je Zelenski dejal, da je delna mobilizacija Rusije znak moči Kijeva. To po njegovem pomeni, da vojna zdaj za Ruse ne bo več samo televizijski dogodek, ampak bo vstopila v resnično življenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje